Szabadidő

Ez volt az első videó a YouTube-on

Az alatt az egy perc alatt, amíg ezt a szöveget olvasod, megközelítőleg 100 órányi videót töltenek fel YouTube-ra. Ez óránként 250 napnyi videót jelent, 16,4 évnyit naponta és 6000 évnyit évente. Bizony ezek a számok igencsak nagyra nőttek az elmúlt pár évben.

Jelenleg több mint 1 milliárd felhasználó látogatja a videómegosztót havonta. A YouTube-videók 80 százaléka az USA-n kívülről érkezik, a felület pedig több mint 61 országban elérhető összesen 61 nyelven. Több millió regisztráció történik naponta. A regisztráltak száma háromszor-négyszer annyi, mint a tavalyi évben.

A YouTube mindössze kilencéves: 2005-ben Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim fejéből pattant ki az ötlet. Az alapítóatyák régebbről is ismerték egymást, hiszen együtt dolgoztak egy másik startupnál, méghozzá a PayPalnál. Tehát akkor akár azt is kijelenthetjük, ha nincs PayPal, nincs YouTube sem. Amúgy Karim elmondta, hogy az ötletet Janet Jackson villantása a Super Bowlon és az ázsiai cunami ihlette. (Igencsak szélsőséges események.)

És hogy ki és milyen videót töltött fel először?

A Közösségi média blogon megnézhetitek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top