Szabadidő

Bolondok napja és választás – ezt nézzük a héten a tévében

A hét elejét a Bolondok napja, míg végét a parlamenti választások uralják, közben azért lesz könny, móka és kacagás is, mert az élet nem állhat meg.
Hitchcock
Hitchcock

Hétfőn először egy igen szépnek ígérkező új sorozat premierjére hívnám fel a figyelmet. A Mr. Selfridge (Story4, 21.35) a címszereplő amerikai vállalkozó híresen puccos londoni áruházának, illetve alapítójának történetét meséli el méltóan igényes keretek között – s mintegy közvetve finoman árnyalt keresztmetszetét adja a kor társadalmának, szokásainak és hangulatának. Előtte megnézhetjük, vajon mi vonzotta a pohos nagypapa külsejű Alfred Hitchcockot annyira a csinos, szőke nőkhöz (és viszont). Hitchcock (HBO, 20.20) figuráját Sir Anthony Hopkins, feleségét Helen Mirren alakítja, a szőkéket pedig Scarlett Johansson, illetve Jessica Biel. De mondhatnám azt is: Hogyan készült a Psycho? Bár Alfred sokak szerint a borzongatás mestere volt, ez a film (és élete) közel sem volt borzongató, ellentétben a másik mai filmajánlattal, ami viszont nagyon. A Szem (FEM3, 21.10) főszereplője (Jessica Alba) egy új sebészeti eljárásnak köszönhetően új szemet kap, melynek köszönhetően ismét látni kezd, csak éppen azt nem tudja, hogy amit lát, az a valóság vagy csupán élénk képzelete űz vele csúf tréfát… Mai okosság legyen ismét a Történetek a világegyetemről, melynek aktuális része arról szól, hogyan győzte le a tudás a félelmet (National Geographic, 21.00), ha egyáltalán…

Hotel Transsylvania
Hotel Transsylvania

Kedd a Bolondok napjának estéje, így nézegessünk Bizarr ételeket Amerikából (Travel Channel, 21.00 és 22.00). Persze, adekvát választás lehet a Hotel Transsylvania – Ahol a szörnyek lazulnak (HBO Comedy, 20.25) című animációs horrorparódia is annak, aki szereti. Jóval komolyabb választás lehet az eredeti Thomas Crown-ügy (MGM, 20.00) 1969-ből Steve McQueennel, akinél azóta sem nagyon termett férfiasabb színész Hollywood-felsőn. Férjhez mész, azt mondtam (Story4, 21.35), illetve, ezt mondja az ideális férj karakteréről határozott elképzelésekkel bíró anyuka (Diane Keaton), és felad egy házassági hirdetést lánya helyett… A holnap a múlté (Nextfilm+, 21.00), mondja Nicolas Cage, ellenben a jövő háborúja zajlik a jelenben: Terminátor 3.: A gépek lázadása (film+2, 21.00). Oké, ez sima döntetlen. Sir Sean Connery viszont biztosan győz, hiszen Egy igaz ügyért, egy ártatlanul halálra ítélt fekete védelmében (Viasat6, 22.55) harcol – és késő este nincs már semmilyen komolyan veendő rivális.

Hajós a dobozban
Hajós a dobozban

Szerdán először egy tettre kész, munkanélküli magyar fiatal veszi kezébe sorsát, és nemes egyszerűséggel beleül egy bank vezérigazgatói székébe. A ma is igen aktuális Helyet az ifjúságnak (m3, 21.00) Málnay Levente tévéjátéka, 1995-ből. Az őrült város (Viasat3, 21.25) is hasonló téma, itt azonban egy állását éppen elvesztő biztonsági őr (John Travolta) szánja el magát végzetes lépésre, amit aztán a helyi tévé cinikus, kiégett riportere (Dustin Hoffman) próbál a közvélemény számára is fogyaszthatóvá tenni, sok izgalom közepette. Ajánlottam már a Hajós a dobozban (SuperTV2, 21.15) című realityt? Mert ha nem, akkor majd most: a sorozatban a népszerű, sajátos humorú és kíváncsi műsorvezető valóban érdekes emberekhez küldeti el magát ajándékba, egy nagy dobozban. Éjszakára pedig ismeretterjesztés, mégpedig az Ázsia alvilága izgalmas témájában (Viasat6, 23.00 és 23.25): képernyőn Fülöp-szigeteki bérgyilkosok, mongol stricik, maláj kalózok és hasonszőrű társaik. Akiknek viszont inkább kilépnének a mindennapok sodrából, azok kapcsoljanak az Elátkozott Ellára (Story4, 21.35), ami egy kedvesen bugyuta, tüchtig rózsaszín mese az igéző tekintetű Anne Hathaway főszereplésével. Lovagok, tündérkirálynők, ilyenek.

Az év embere
Az év embere

Csütörtökön sem mondunk csütörtököt, hiszen míg egyesek focimeccset néznek (Európa Liga Story4, 20.55), mások Szexterápián (RTL Klub, 22.05) lesznek. Kinek mi, ugyebár. A hóhért akasztják Az év embere (Film Mánia, 19.40) című komédiában, melyben Robin Williams egy olyan humoristát alakít, aki karrierjét politikusok ekézéséből csinálta. Most azonban egy végzetes szoftverhiba eredményeképpen ő nyeri meg az amerikai választásokat… Ezeknél lényegesen komolyabb program azonban a Határok nélkül (Paramount Channel, 21.40) című film, melyben egy gazdag iparmágnás felesége fordul nagy ambíciókkal a harmadik világbeli éhező gyermekek problémái felé. A sors igazsága, hogy Angelina Jolie-t (aki a főszerepét játssza) éppen e film indította el a mai napig is tartó, igen eredményes karitatív szolgálatára. A példamutató a legtalálóbb jelző, mind Jolie-ra, mind a film tanulságára értve.

Furcsa esküvők
Furcsa esküvők

Pénteken nézzünk tömeges nudista esküvőt, állatok esküvőjét és más efféle Furcsa esküvőket (National Geographic, 21.00), feltéve, ha nem kívánjuk negyvennegyedszerre is A Keresztapát (ezúttal a FEM3-on, 21.10-től). Annak idején Mesés férfiak kurblival (Duna, 22.05) hajtották a vetítőgépet, s így vetítettek filmeket cirkuszi sátraikban a nagyérdemű, bámész közönségnek, amikor még nem volt tévé, sőt még mozi sem nagyon… Menzel nosztalgiázik ezen a héten. Eközben, Al Pacinónak, illetve az általa alakított bűnügyi szakértőnek 88 perce van (Story4, 22.35) hátra az életéből, ha nem siet összekapni magát…

RED
RED

Szombaton a Discovery Channel Embervadászatában (20.00-tól) Joel Lambertnek ezúttal Arizona sivatagában kell életben maradnia az őt üldöző elitegység és a helyi körülmények ellenében. Nem kevésbé veszélytelen szituációba helyezi történetét Costa Gavras, a politikai krimik nagymestere Bennfentes játék (HBO, 20.00) című 2012-es filmjében, mely a bankok által felügyelt “új világrend” működését mutatja be leleplező erővel. A Red (Cool, 21.15) című akciófilm elsősorban arról szól, hogy a nyugdíjas titkosügynök is még igen veszélyes titkosügynök. A rendkívül látványos szereposztásból kiemelném a golyószórót megejtő bájjal kezelő Helen Mirrent. Az RTL Klub valószínűleg mindent visz ma este a Szombat Esti Láz című táncos show-műsor új évadának első adásával (20.00-tól), amire a legnagyobb konkurencia csak az első, frigyládás Indiana Jones-filmet (TV2, 19.00) és a szintén agyonjátszott Men in Black második részét (TV2, 21.20) tudja ajánlani. Tegye fel a kezét, aki nem látta még elégszer Bridget Jones naplóját! (Viasat3, 21.00)

SOS Szerelem
SOS Szerelem

Vasárnap esténket uralja a különféle választási műsorok szövevénye. Az RTL Klub egy Őrült, dilis szerelem (20.00) című, nomen est omen romantikus komédiával kínál kiutat, amit a SuperTV2 Charlie angyalaival (19.00) kíván hatástalanítani. A FEM3-on ezalatt Ara-para (19.10), majd SOS Szerelem (20.55), a Viasat3-on Egy erkölcstelen mese (22.00)… Elég egysíkú kínálat. Jó film a Dermesztő szenvedélyek (Viasat6, 21.05), de már sokszor láttuk Richard Gere, Kim Basinger, Uma Thurman és Eric Roberts vérfagyasztó “románcát”, a Királyért és koronáért (Story4, 21.45) élvezetéhez pedig látni kellett az első részt is. A Schindler listája (Paramount Channel, 21.40) viszont nagy film, megtörtént események megrendítő erejű tablója, mely azt ábrázolja, hogy nincsen olyan történelmi szituáció, amelyben ne lehetne embernek maradni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top