Szabadidő

Rendkívül szeszélyes hetek elé nézünk

A Gergely-naptár 4. hónapjának elnevezése máig nem egészen tisztázott. Egyesek szerint a római "nyitogatni" szóból ered, ez pedig a természet éledésére utal. Mások pedig úgy vélik, Aphrodité, a szerelem istennője után kapta a nevét. Szent György és a szelek havaként is emlegethetjük áprilist. Az biztos, hogy rendkívül szeszélyes hetek elé nézünk.

Áprilisban végre újjáéled a természet: előbújnak az állatok, a költöző madarak visszatérnek. A kakukk érkezése valamikor a hónap közepére várható, őseink szerint ekkor köszönt be az igazi tavasz. Itt a kertészkedés ideje.

Április köve:  gyémánt.
Virága: százszorszép.
Csillagjegyek: Kos és Bika

Jeles napok

Április 5. Vince: Ferreri Szent Vince ünnepén “ha megcsordul Vince, megtelik a pince.”

Április 6. Vilmos: Ekkor is leginkább az esőt kell figyelnünk: ha ugyanis csapadékos e nap, akkor a népi megfigyelés szerint rossz termés várható.

Április 14. Tibor: Ha még nem zöldek a rétek, van esély a jó termésre.

Április 24. György: Évszázadok óta számos hagyomány kapcsolódik e naphoz. Régen április 24- től számították az igazi tavaszt. Ilyenkor hajtották ki először az állatokat, a földművesek pedig elvetették a kukoricát, az uborkát és a babot. Sőt, termékenységvarázslásokat is végrehajtották Szent György ünnepén.

 Április 25. Márk: A gonosz és a férgek elűzésére kiváló e nap.

Nézd meg a hónap jeles eseményeit és híres szülöttjeit is az Ünnepek & Hétköznapok blogon!

Áprilisi babonák, jeles napok

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top