Szabadidő

Egy héttel később kezdődik a Sziget

Egy héttel későbbre rakták az idei Szigetet a szervezők, hogy a nemzetközi sztárok könnyebben bele tudják illeszteni a naptárjukba – ennek eredménye már látszik is a sztárfelhozatalon.

“Évek óta sokat kínlódtunk a nemzetközi line up összeállításával, s tavaly már egyértelműen kiderült, hogy bármennyire számít világszerte is jelentős eseménynek a Sziget, egy európai fesztivál miatt nem fogják megszakítani a zenekarok a tengerentúli fesztiválturnéikat – nyitotta szokásos Sziget évadnyitó sajtótájékoztatóját Gerendai Károly. – Idén ezért úgy döntöttünk, hogy egy héttel későbbre csúsztatjuk a Szigetet, hogy ne essen egy időbe az egyesült államokbeli és japán fesztiválokkal. Úgy tűnik, megérte változtatni, mert már most jól látszik az eredménye, hisz az idei évre sikerült látványosan vonzóbb zenei felhozatalt összeállítanunk” – tette hozzá a főszervező. A zenei fókusz mellett tovább erősítik a látványvilágot és kiemelt figyelmet fordítanak a szolgáltatások minőségére, a rendezvény sokszínűségére, hogy a közönség egyértelműen megkülönböztethesse kedvenc fesztiválunkat az egyre erősödő nemzetközi versenyben.

Idén már a nulladik napon teljes értékű koncertsorozat várja a látogatókat. Ezen a napon a Nagyszínpadon fellép az Anti Flag, a Ska-P és a Queens of the Stone Age, majd utánuk szintén újdonságként, egy látványos Opening Show-val “nyitja meg” a Sziget Fesztivál-köztársaság normál fesztiválnapjait a Deadmau5. A tavalyi siker után, mondhatni természetes, hogy idén is hatalmas End Show zárja majd le a Szabadság Szigetének egy hetét, lézershow-val és tűzijátékkal. Mint azt már a szervezők korábban bejelentették, most is a világ egyik legnagyobb elektronikus előadója keveri majd élőben a slágereit a záróbulin, hiszen idén Calvin Harrisszel találkozhatunk majd a színpadon. Az eddigi fellépők mellé a sajtótájékoztatóra új nevek is érkeztek. A napokban dőlt el, hogy eljön a Manic Street Preachers, a The 1975 és az OutKast is. De a következő hetekre újabb neveket ígérnek a szervezők.

Az idei évben ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi terekre és aktivitásokra, egyedi élményeket kínálva, mind a nagyobb tömegek, mind a családiasabb közegre vágyók számára. Ilyen új helyszínként jön létre a Tábortűz Színpad, ahol előzetes jelentkezés és válogató után a fellépők, legyenek amatőrök vagy profik, a nemzetközi rockirodalom legjobb számait adják elő egy hangulatos tábortűz mellett, estéről estére. Ez a helyszín egy kicsit azt a (közösségi) életérzést igyekszik visszaadni, amit annak idején a Woodstock jelenthetett, tisztelegve is egyben a nagy fesztiválelőd idén 45. évfordulója alkalmából. A Sziget Közösségi Kert is újdonság a Sziget Fesztivál-köztársaság történetében, első ilyen típusú kertkísérlet, melynek más fesztiválok esetében sincs előképe. A tavaly debütált Sziget Beach – a fesztivál vízparti “közösségi tere” – természetesen lesz idén is. Újra felbukkannak majd a romkocsmák, továbbra is egy önálló romkocsma negyedet képezve.

Lesz még Color Party, Lufi Party, illetve a Strandlabda Party, ahol egyszerre több tízezer látogató lehet aktív részese egy hatalmas, látványos performance-nak. Idén újdonságokkal is kiegészül a kínálat, hiszen már Zászló Party, és Buborék Party is várja majd kora esténként a nagyszínpad előtt az ott gyülekező tömeget.

Woodstock mellett a szabadság érzésének egy másik évfordulója is visszaköszön majd a Szabadság Szigetének idei programjaiban: a szervezők figyelmüket a Berlini Fal leomlásának 25. évfordulója apropóján, a világ egyik legfontosabb kulturális központjának számító, az aktuális divatot diktáló Berlin művészeti szcénájára irányítják, és több helyszínen is zenei és művészeti programokkal köszöntik az évfordulót. Sőt, idén felépül a Szigeten egy 100 méteres fal is, melyet felkért street art művészek, illetve a Fesztivál-köztársaság lakói dekorálnak majd ki.

A Sziget kisebb, széttagolt helyszínei nehezen vették fel a versenyt a legnagyobb és legnépszerűbb előadókat bemutató színpadokkal. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy idén még nagyobb hangsúlyt helyeznek a fesztivál ezen értékeire, és igyekeznek még látványosabban megjeleníteni ezeket a színfoltokat. Ezért létrehozzák a Világfalut, ahol egy helyre koncentrálják az eddigi Világzenei Színpad, a Roma Sátor, az Afro-Latin Színpad és Hungarikum Falu helyszíneken fellépő művészek legjavát. Emellett a látvány, a kísérő programok és a szolgáltatások kínálatának felfejlesztésével is próbálják a Világfalut még vonzóbb pontjává tenni a fesztiválnak.  Ugyanezt a célt szolgálja, hogy az Európa nevű színpadban forr össze a korábbi Holland, illetve a Mambo (olasz) színpad, kiegészülve immár más európai országok, otthonukban népszerű, de a határaikon túl még kevésbé ismert zenekaraival. És új megoldásként egy közös helyszínt – de azon belül tematikus napokat – kapnak az ír és a blueszenék.

Az Art Zóna is olyan újdonság, mely a Sziget Fesztivál-köztársaság művészeti központjaként próbálja meg egy helyre tömöríteni a különböző képzőművészeti tematikájú, eddig is meglévő helyszíneket, azonban számos új elemmel is kibővítik. Ez a zóna több mint száz művész számára jelent majd bemutatkozási és közös alkotótáborozási lehetőséget, miközben a workshopokon a közönség is kipróbálhatja a tehetségét.

Szintén új elem a fesztiválon az Egyetemek utcája. A Sziget ma Magyarország első számú turisztikai attrakciója, így nem csoda, hogy a legtöbb fiatalt hazánkba csábító esemény immár az egyetemek fantáziáját is felkeltette. A hazai egyetemeknek bemutatkozási lehetőséget biztosító helyszín célja: minél vonzóbbá tenni a külföldi diákok számára a hazai felsőoktatási intézményekben tanulás lehetőségét.

A tavalyi hatalmas siker után, idén már egész szezonban (májustól szeptember végéig) forog majd a “Sziget Eye” nevű óriáskerék a főváros szívében. Azonban a rendezvényre érkezőknek sem kell lemondaniuk erről a szórakozásról, mert a fesztiválra egy másik kerék érkezik majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top