Szabadidő

Újabb látványos képek a 4-es metróról

Leérve a peronra, önkéntelenül felnéztem, és a szám tátva maradt. Felettem mindenhol tér, és a teret szétszabdaló betonpillérek. Üresség és hatalmasság. Mintha egy katedrális tetejére néztem volna fel, csak itt épp színes freskók helyett a csupasz beton egyszerűsége fogadott, és a tetőről beáradó napfény.

A 4-es metró, melynek peronját napfény világítja meg! Ilyen a világon nincs, gondoltam! A 2-es és a 3-as vonal bezártsága után az új metró nyitottsága lenyűgöző és elsőre felfoghatatlan volt. Aztán az a gyermeteg gondolat jutott eszembe, hogy “ide aztán jó nagy gödröt kellett ásni, ha nincs plafon felettünk”.

Szépen megismertem a többi megállót is. Vannak egyszerűek, de vannak olyanok is, amiknél az ember leszáll a metróról, kimegy a peronra és tátott szájjal felbámul a plafonra. Mert nem tud mást tenni.

Amikor a 4-esen utazom, teljesen felborul a térérzetem, mert nem a metróknál megszokott dolog történik. Köztudott, hogy a metróba szűk alagúton keresztül vezet az út, ahol aztán a peron keskeny és a plafon alacsony, és az egészet nyomasztó sárgás fény világítja be. A 4-es vonal ennek az ellentettje. Nincs plafon, felettünk egyre magasabb légréteg tornyosul, ahogy haladunk lefelé, mi pedig egyre kisebbnek érezzük magunkat. Tisztára, mint amikor belépünk egy jó kis barokk bazilikába.

A fotók is ezt a hatalmasságot szeretnék bemutatni. Azt, ahogy a mindennapi bambulós utazás során az ember elveszik ebben a térben. Hiába kortárs művészeti alkotás minden megálló, nem ez számít, nem is kellenek színek a fotókhoz. Ugyanis amikor rálépsz a mozgólépcsőre, a tér kitágul, körülölel, és te elveszel benne…

4es metró - a tér körülölel - fotók

 

4es metró - a tér körülölel - fotók

 

Ez csak egy kis ízelítő, a többi képet a FotóZol blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top