Szabadidő

Twitterezik egy nagy fehércápa

Kutatók és civilek hada követi figyelemmel minden mozdulatát.

Rajongótábora van egy amerikai partoknál úszkáló nagy fehércápának. A Katharine-nek elnevezett, 4,3 méteres példány a floridai Key Largo közelében bukkant fel két napja. Az állat hátúszójára tavaly augusztusban erősítettek nyomkövető készüléket, amely akkor jelez a kutatóknak, amikor a ragadozó feljön a vízfelszínre.

A műszert az Ocearch nevű nonprofit szervezet munkatársai helyezték fel az egytonnás cápára a massachusettsi Cape Codnál. Katharine mozgását a nagyközönség is nyomon követheti a szervezet honlapján, amelyen több másik cápa aktuális helyzetéről is tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Ocearch célja, hogy új információkat gyűjtsön a cápák vándorlási szokásairól, életmódjáról.

Forrás: ocearch.org
Forrás: ocearch.org

Katharine az elmúlt hónapban Georgia állam partjainál tűnt fel, majd délnek vette az irányt Florida felé, mígnem szombaton már mindössze pár kilométerre járt Miami Beach-től. A honlapot félóránként frissítik, ám a jelek szerint a nőstény nem túl gyakran jön fel a vízfelszínre.

A cápának már majdnem négyezer követője van a Twitter mikroblogportálon. Az Ocearch által kezelt profil célja, hogy válaszoljon a cápák életével kapcsolatos kérdésekre és egyszersmind leszámoljon a tengeri ragadozókat övező mítoszokkal. A kutatók reményei szerint Katharine mozgásának nyomon követésével rengeteg hasznos információt szereznek a cápákról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top