Szabadidő

10 májusi könyv, amit el kell olvasnod

Lélektani dráma, krimi, kaland és romantika – szinte bármit találunk a havi könyvújdonságok között, amihez kedvünk szottyan. A legjobbakból szemezgettem nektek, de akadnak korábban megjelent, ám most aktuális könyvek is!
10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanA cikk szerzője, Szurovecz Kitti magyar író-újságíró, a Fényemberek és a Gyémántfiú szerzője, minden hónapban kiválogatja nektek a legizgalmasabb friss könyvmegjelenéseket. Legyen szó krimiről, mesekönyvről, romantikáról vagy fülledt erotikus regényről, ő megmutatja az újdonságokat.


10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanGillian Flynn: Sötét helyek (Alexandra Kiadó)

Hátborzongató, izgalmas krimi Libby Day-ről, aki alig hétéves volt, amikor meggyilkolták az édesanyját és a két nővérét. Vallomása, amelyben azt állította, hogy a 15 éves bátyja, Ben volt a tettes, alaposan felkavarta az indulatokat. Libby immár harmincas nőként éli az életét, ám megtalálja őt a Gyilkosok Klubja, a hírhedt bűnesetekkel foglalkozó csoport, akik abban bíznak, hogy munkájuk nyomán fény derülhet arra: Ben valójában ártatlan. A nő busás sikerdíj fejében vállalja, hogy együttműködik velük, segít felderíteni a tragikus éjszakán történteket, ami a vesztébe sodorja: azon kapja magát, hogy ismét egy gyilkos elől menekül.

10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanRobin Cook: Halálos kockázat (Alexandra Kiadó)
A salemi boszorkányperek egyik áldozatának leszármazottja Kimberly Stewart. A néhai rokontól örököl egy házat, ahol a nő annak idején Edwarddal, egy fiatal agykutatóval élt – együtt bukkantak rá egy fontos új gyógyszer alapanyagára. Ez lett a vesztük. Robin Cook a tőle megszokott, idegtépően izgalmas történetvezetéssel enged bepillantást egy 17. századi tömeghisztériába, amelynek középpontjában egy új gyógyszer születése áll. Kimberly kálváriája persze nem ér véget egy érdekes megemlékezéssel: 302 esztendő múltán Salemben ismét elszabadul a borzalom.

10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanDaniel Keyes: Az ötödik Sally (Alexandra Kiadó)
Elvált pincérnő Sally, egyedül egy nagyvárosban. Persze csak ezt gondolja magáról, hiszen valójában skizofrén, és még négy különböző személyiség lakik benne: Bella, a telhetetlen csábító, Nola, az intellektuális művész, a mindig vidám Derry, és Jinx, aki tele van gyűlölettel. Ha Sally nem tud megbirkózni egy problémával, ha összecsapnak a feje felett a hullámok, egyszerűen személyiséget vált. Pszichiátere, Roger kőkeményen birkózik a több én-részre hasadt fiatal nővel, hogy létrehozza belőle a kerek egészt: az ötödik Sallyt. Meg tudja-e gyógyítani egymást orvos és betege? Kiderül Daniel Keyes sodró regényéből.

10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanNury Vittachi: A feng shui detektív (Galaktika Könyvek)
Egyetlen bűnöző sem lehet biztonságban Wongtól és Joyce-tól, ők ketten ugyanis olyan ütőképes párost alkotnak, mint Sherlock Holmes és Watson. Wong, a feng shui szingapúri titkos ügynök gyakran bukkan csontvázakra, holttestekre, sok-sok bűntény nyomára – bámulatos érzéke van a dologhoz, Joyce pedig segíti az ügyek felderítésében. Nury Vittachi, a hongkongi újságíró által megálmodott figurának, a távol-keleti bölcsességet modern kori rafinériával ötvöző detektívnek immár ötödik történetét rejti ez a könyv. Kis hazánkban most debütál: mulatságos, elgondolkodtató és szórakoztató – üde színfolt a krimik között!

10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanMatthew Landrus: Leonardo Da Vinci hagyatéka (Alexandra Kiadó)
A reneszánsz legkiválóbb mestere, a zseni, aki megelőzte a korát. Mona Lisa, Az utolsó vacsora – első blikkre ezek az alkotások ugranak be róla, ám Leonardo jóval több volt, mint kivételesen tehetséges festőművész. Matthew Landrus róla írt kötete bemutatja a legendás művész és mérnök életét, a kort, amelyben alkotott, egytől egyig sorra veszi a korszakait, legfontosabb témáit és motivációit. Mindezt gazdagon illusztrálva, 30 eredeti dokumentum másolatával, köztük Da Vincinek a milánói hercegnek küldött levelével, egy saját térképével, tudományos feljegyzéseivel, vázlataival – ez a kötet igazi kultúrtörténeti érték!

10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanVivien Shotwell: Mozart múzsája (Athenaeum Kiadó)
A világ legnagyobb zeneszerzője és a fiatal szoprán felkavaró, időtlen, megható története a könyv, amely az 1700-as években, Londonban játszódik. A gyönyörű énekesnőt tehetsége Európa legnagyobb színpadjaira repíti, alig 16 éves, de már Velencében, Nápolyban és Bécsben hódítja a közönséget. Itt találkozik a csodagyerek Mozarttal, akiben igazi lelki társra lel, kétségkívül két zseni találkozása is az övék. Azonban frissen kötött házasságaik mindkettejüket kötik, nyíltan nem vállalhatják egymást a világ előtt. Ők ketten mégis csak egymásban találnak fényt, képtelenek lemondani a viharos kapcsolatukról. Vajon lehetnek-e ketten, együtt, maradéktalanul boldogok?

10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanCecelia Ahern: A szerelem kézikönyve (Athenaeum Kiadó)
Egy férfi, aki végső elkeseredésében véget akar vetni az életének, és egy nő, aki épp az utolsó pillanatban megállítja. Könyörög neki, hogy ne vesse le magát a hídról a mélybe, mert az élet igenis szép, van értelme a folytatásnak. A férfi azzal a feltétellel megy bele, ha ezt a nő be is bizonyítja neki, méghozzá a 35. születésnapjáig. Ez a találkozás mindkettejük életét örökre megváltoztatja, és egy különös, lélektani harcokkal fűszerezett szerelem veszi kezdetét köztük, amely olykor romantikus, olykor torokszorító, vagy épp sziporkázóan humoros – igazi életigenlő, hétköznapi mese a szeretet megváltó erejéről.

10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanRobert Crais: A gyanúsított (XXI. Század Kiadó)
Scott, a Los Angeles-i rendőrjárőr egy lövöldözésben elveszíti társát, és elhatározza, hogy megtalálja a tragédia felelősét. Új partnert nem szeretne, kutyás nyomozóvá avanzsál, “kollégája” pedig nem más, mint Maggie, aki Afganisztánban veszítette el az eredeti gazdáját. Ketten kezdenek újra mindent, amiből fordulatos krimi és lélektani folyamatábra is kibontakozik: sikerül-e talpra állniuk, együtt felépülniük? Sikerül-e megoldani a bűntényt, elkapni a gyilkosokat, mielőtt azok csapnának le rájuk? Robert Crais fordulatos krimiregényeivel számos díjat nyert, és bérelt helye van a világ bestsellerlistáin. Sokak szerint az a titka, hogy nemcsak az izgalommal, hanem a sodró, emberi történetekkel is fogva tartja az olvasót.

10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanWilliam Boyd: SOLO – A 007-es a terror ellen (XXI. Század Kiadó)
A 007-es ügynök épp a 44. születésnapját ünnepli, amikor a titkosszolgálat újabb furcsa feladattal bízza meg. Egy pici afrikai államot kettévágott a polgárháború, és M azzal bízza meg Bondot, hogy vessen véget a felkelésnek. A pörgős történetben az ügynök felfedi a lázadás valódi okait, rájön, hogy a helyzet megoldása igen bonyolult. Szövevényes összeesküvést fedez fel, ami messzebbre mutat, mint álmodnánk. A számos helyszínen zajló kaland megragad és nem ereszt: hihetetlen fordulatokat, hajmeresztő szituációkat, a hatalom hiteles ábrázolását is elénk tárja – a James Bond-életmű méltó legújabb tagja.

10 könyv, amit el kell olvasnod májusbanColleen Hoover: Reménytelen (Könyvmolyképző Kiadó)
A korántsem szent Sky és a hírhedten nőcsábász Dean a középiskolában találkozik, a fiú rabul ejti a lány szívét, ugyanakkor valamiért félelmet is kelt benne. Hiába határozza el, hogy távol tartja magát Deantől, a srác egy mosolyával romba dönti Sky minden próbálkozását. Szenvedélyes, magával ragadó szerelemről szól Colleen Hoover új regénye, két fiatalról, akik mindketten súlyos titkokat cipelnek a hátukon a múltból. A bizalom útvesztőjében bolyongva együtt fedezik fel az igazság gyógyító erejét. Rengeteg hazugság után az őszinteség az egyetlen út, hogy végre szabadon és korlátok nélkül szerethessenek. Ez a regény hangulatában olyan, mintha visszacsöppennénk a saját, első szerelmünk kellős közepébe. Könnyfakasztó olvasmány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top