Szabadidő

Nyaraljon együtt a család!

Mindenkinek kell egy kis áramszünet, de ha lehet, akkor időnként egy nagyobb is. A nyaralás nemcsak azért fontos, hogy mi megpihentessük munkában megfáradt csontjainkat és borzolt idegeinket, hanem azért is, hogy a család is kicsit összerázódjon. Azért kell, hogy újra érjenek minket közös élmények, és végre a hétköznapok feszültsége és terhei nélkül örülhessünk egymás társaságának.

Nem az a fontos, hogy grandiózus vakációnk legyen, amit aztán hónapokig posztolgatunk a közösségi oldalon. Nem kell a nagy költségvetésű státusznyaralás, a távoli tájak kuriózuma sem ahhoz, hogy jól érezze magát együtt a család. A lényeg a környezetváltozás és a kikapcsolódás. De mi szükséges ehhez?

Nyaraljon együtt a család!
 

A napi rutint otthon kell hagyni

Először is ne olyan helyre tervezzük a nyaralást, ahol az édesanyára ugyanazok a feladatok hárulnak, mint otthon. Lehet, hogy jópofa dolog egy apartman, de ha ott mindennap főzni kell a családra, bevásárolni meg mosogatni ugyanúgy, mint otthon, akkor az csak a család maradékának kellemes kikapcsolódás, de az anyának oda a pihenés, hiszen nem mentesül a szokásos terhek alól.

Legyen programválaszték

Másrészt legyen a környezet alkalmas arra, hogy különféle programokat szervezzünk. Ne csak a gyerekek igényeit tartsuk szem előtt, hanem a magunkét is: felnőtt- és gyerekprogramokra egyaránt szükség van. Egy kölcsönözhető családi kerékpárflotta például olyan lehetőség, amiben a kicsik és a nagyok is örömüket lelhetik, de ugyanilyen univerzális színhely a strand vagy egy lovas udvar a közelben. A lényeg, hogy ne legyen a programlehetőségek tekintetében egyoldalú a környezet, és a gyerekek és felnőttek is megtalálják a maguk “számítását”.

A jó nyaralások általában spontán alakulnak, a programok csak lazán tervezettek és bármikor megváltoztathatók. Ne essünk abba a hibába, hogy percre beosztott menetrendet tervezünk meg és azt tűzzel-vassal végrehajtjuk és végrehajtatjuk a családtagokkal is. Ilyen beosztás van a hétköznapokban elég: ott a gyerekek órarendje és nekünk a kötelező munkaidő. Legyen a nyaralás más, mint a hétköznapok, ne kelljen folyton az órához igazodni.

Az sem fontos, hogy a környék össze kulturális értékét áhítattal felkeressük és műveltségünk gyarapításával töltsük a vakációt. Vannak persze kötelező látnivalókat, de ha valami mégis kimarad, hát majd jövőre pótolja a család. A kötetlenül, jókedvvel együtt töltött idő és ennek emléke sokkal értékesebb útravaló az életben ezeknél a látványosságoknál.

Kivel nyaraljunk?

Érdemes elgondolkozni azon is, hogy esetleg ismerős családdal töltsük el a vakációt. “Karavánban” nyaralni nem csak azért jó, mert nagyobb társaságban kevésbé unhatunk rá egymásra, hanem mert praktikusan megoszthatjuk egymás között az esetleges feladatokat. Például bevállalhatják egyik nap a gyerekek felügyeletét a barátaink, míg mi a párunkkal felnőtt programot szervezünk magunknak, és ugyanígy mi is magunkra vehetjük egy délutánra az ő gyerekeik gondját. Probléma, baj esetén is jó, ha nem idegenek segítségére kell hagyatkozni. Ha mégis a szúk családi verziót választjuk, érdemes olyan helyet keresni a pihenésre, ahol más családok is megfordulnak, és így új barátságokat, ismeretségeket köthetünk. A gyerekeknek sem fog megártani egy kis szocializáció…

Nyaraljon együtt a család!
 

Egymással törődjünk

A családi nyaralást sok szülő feladatként fogja fel. Folyton a gyerekek gondját viseli, nagy igyekezettel rendezgeti a programokat és a környezetet úgy, hogy az a gyereknek minél jobb legyen. Közben épp a legfontosabb csúszik ki a keze közül: az idő, amit a gyerekekkel és párjával együtt tölthet. Van, aki állandóan fényképezőgéppel dokumentál, és körbe-körbe szaladgál a család körül egy jó beállításért. Otthon pedig azt látja, épp ő hiányzik a képekről, épp ő maradt ki a sztorikból. Hagyjuk el az ilyen dolgokat, és “fejben” fényképezzünk, a folytonos aggódás és biztonságos körülmények megteremtése helyett pedig legyünk EGYÜTT a gyerekekkel: beszélgessünk, figyeljünk rájuk ahelyett, hogy folyton igyekeznénk megóvni őket, bízzuk magunkat és a családot kicsit bátrabban a gondviselésre, és élvezzük egymás társaságát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top