Szabadidő

Decemberben jelenik meg Gyarmati Fanni naplója

A feminista irodalom szempontjából is jelentős a kötet.

Decemberre tervezi megjelentetni a Jaffa Kiadó Gyarmati Fanninak, Radnóti Miklós költő özvegyének naplóját, amelyben házaséletük éveinek eseményeit rögzítette.

Mint Ferencz Győző irodalomtörténész, Radnóti-kutató elmondta, igen terjedelmes, mintegy 3 és fél millió karakteres műről van szó, amely az 1935 és 1946 közötti időszakot öleli fel. A monumentális, lábjegyzetekkel ellátott mű nemcsak az irodalomtörténet szempontjából lehet jelentős, hanem a holokausztkutatás és a feminista irodalom szempontjából is.

A kutató a napló létezéséről akkor értesült, amikor a 2000-es évek elején Gyarmati Fanni megkérte, hogy segítsen rendet rakni az iratszekrényében. Ekkor került elő mintegy 60 oldal gépirat. Akkor azonban az özvegy leszögezte, hogy a leveleket és a naplót haláláig senki sem olvashatja. A kéziraton Gyarmati Fanni élete végéig dolgozott, javítgatta, időnként szerkesztette, s felhatalmazta az irodalomtörténészt, hogy azt kezdjen a dokumentummal a halála után, amit akar.

Ferencz Győző szerint a napló többrétegű műként értelmezhető: egyrészt megismerhető belőle Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni házasélete, emellett erős irodalomtörténeti értéke is van, hiszen bemutatja, miként élt a költő, milyen irodalmi műhelyt hoztak létre feleségével, milyen baráti társaság vette körül őket, valamint azt is, hogy milyen irodalmi élet zajlott a korabeli Magyarországon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top