Szabadidő

Kiderült, kik ellen versenyez Magyarország az Oscarért

Rekordszámú ország nevezett filmet idén a legjobb idegen nyelvű filmek Oscar-mezőnyébe – közölte az amerikai filmakadémia.

Mundruczó Kornél filmjének, a Fehér istennek nem lesz könnyű dolga az Oscar-küzdelemben: idén új országok szálltak ringbe: Koszovó, Málta, Mauritánia és Panama. Velük együtt már 82 országot kell legyőznünk, ha végre szeretnénk egy szobrot ebben a kategóriában is.

A díjért versengő filmek között olyan ismert alkotások szerepelnek, mint az idén Arany Pálmával jutalmazott török Téli álom, a szintén Cannes-ban vetített Saint Laurent, amely Franciaországot képviseli, a BAFTA-díjjal kitüntetett Ida a lengyel Pawel Pawlikowskitól és a Friedrich Schiller költő és két nővér szerelmi háromszögéről szóló német Die Geliebten Schwester (A szeretett nővérek).  

A testület olyan alkotások nevezését fogadja el ebben a kategóriában, amelyek játékfilm-hosszúságúak, és az Egyesült Államokon kívül készültek, túlnyomórészt nem angol nyelvű dialógusokkal.

Érdekesség, hogy Nagy-Britannia egy török nyelvű filmet, a Little Happiness című alkotást küldte, Ausztrália a Charlie’s Country című produkciót, amit részben egy bennszülött dialektusban forgattak. A Fülöp-szigeteki nevezés, a Norte, the End of History pedig több mint négy óráig tart.

A filmakadémia a 83 nevezett alkotást januárra szűkíti le 9 filmre, majd ezek közül kerül ki a kategória öt jelöltje. Ebből is látszik, hogy már csak a jelölés is óriási dolog lenne. A Fehér istennek egyébként jók az esélyei: az eddigi vetítéseken a közönség és a szakma is nagyon szerette. Szokatlan a képi világa, a több száz kutya szerepeltetése, és persze ott a mélyebb mondanivaló, egy népszerű üzenet is, amitől igazán komolyan vehető alkotásról van szó.

 

Tavaly az olasz Paolo Sorrentino A nagy szépség című munkája nyert, összességében is Olaszország műveit ismerték el a legtöbbször eddig.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top