Szabadidő

Leszbikus csókok Neil Gaiman új gyerekkönyvében

Neil Gaiman új mesekönyvében a herceg helyett egy királyné ébreszti csókkal a hercegkisasszonyt.

Gyönyörű illusztrációk kísérik végig a világhírű író, Neil Gailman új könyvét. Kivételesen most egy gyerekkönyvet írt The Sleeper and Spindle címmel, ami október 23-án kerül piacra, és az illusztrációit Chris Riddell rajzolta. Az ő munkája az a kép is, amin a királyné szájon csókolja a hercegnőt, hogy felébressze végtelen álmából.

Leszbikus csókok Neil Gaiman új gyerekkönyvében

A kiadó szerint az egész könyv a klasszikus tündérmeséknek ad egy különös csavart, többek között azzal, hogy az erős női hős figuráját helyezi előtérbe. “Miközben ez alapvetően nem egy homoszexuális történet, mégis jelentős mondanivalója van a női csókról, amit nemcsak szövegesen, de rajzban is el kell magyarázni a fiatal olvasóknak” – nyilatkozta a Bloomsbury kiadó sajtósa.

Gaiman új könyve egy fiatal királyné kalandjait kíséri végig, aki az esküvője éjjelén elhatározza, hogy megmenti a szomszédos királyság hercegkisasszonyát, aki egy átok miatt örök álomba szenderült. Kicsit Csipkerózsikás, csak épp a “girl power” szellemére hangolva.

Ahogy J.K. Rowling is szembesült olyan kritikákkal a Harry Potter megjelenése után, hogy Dumbledore homoszexuális, úgy valószínűleg Gaiman sem ússza majd meg a konzervatívabb kritikusok ellenzését. Pedig a háttérgondolat mindenképp jogosnak mondható: egy olyan társadalomban, ahol a gyerekek egyre inkább találkoznak azonos neműek kapcsolatával, vagy bármikor szembesülhetnek azzal, hogy az egyik osztálytársuk szülei azonos neműek, ott muszáj beleszőni a mesékbe is a homoszexualitást, hogy jobban értsék maguk körül a világot, és elfogadják az emberek sokszínűségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top