Szabadidő

Alfahímek csörtéje: Brad Pitt kontra Robert Downey Jr.

Hollywood két gigasztárja, Robert Downey Jr. és Brad Pitt egy-egy új filmjével vív meg a magyar mozikban a héten. Míg a II. világháborús Harag és a tárgyalótermi drámás A bíró a mozitermekben ütközik meg, addig a két sztár nálunk egy hímcsörtében esik egymásnak. Vajon melyikük a menőbb?

Oscar

Mindkettejüket jelölték már Oscarra, ráadásul többször is. Robert Downey Jr.-t például a Chaplinért és a Trópusi viharért, míg Brad Pittet a 12 majomért, a Benjamin Button különös életéért és a Pénzcsinálóért is. Már ez is elég volna Bradnek, hogy a játszmát ő nyerje, csakhogy őt már producerként is jelölték kétszer (Pénzcsináló, 12 év rabszolgaság), melyek közül az utóbbiért haza is vihette az Oscart.

Brad Pitt kontra Robert Downey Jr. – 1:0

Alfahímek csörtéje: Brad Pitt kontra Robert Downey Jr.

Magasság

A férfiak macsóságának részben ez is az egyik fokmérője. Brad Pitt 180, míg Robert Downey Jr. mindössze 174 centiméter magas.

Brad Pitt konra Robert Downey Jr. – 2:0

Alfahímek csörtéje: Brad Pitt kontra Robert Downey Jr.

Bevételi rekord

Pénz, pénz, pénz. Hollywoodban főképp ez számít. Ebben a kategóriában Robert Downey Jr. egyértelmű győztes, aki másfél milliárd dollárt hozott össze a Bosszúállókkal, míg Bradnek meg kell elégednie a Z világháború szerény 540 millió dollárjával.

Brad Pitt kontra Robert Downey Jr. – 2:1

Alfahímek csörtéje: Brad Pitt kontra Robert Downey Jr.

Híres feleségek/barátnők

Egy szupersztár imidzsének a párkapcsolata is a részét képezi, így bármennyire nem szép dolog, hírnév szempontjából egyáltalán nem mindegy, kikkel szűri össze a levet a nyilvánosság előtt. Robert Downey Jr. nagyjából az ezredforduló környékén abbahagyta a híres nőkkel randizást, a mostani felesége, Susan producerként dolgozik. Viszont előtte volt egy mutatós nevekből álló listája Jennifer Jason Leigh-vel, Sarah Jessica Parkerrel, Marisa Tomei-jel, Winona Ryderrel és Calista Flockharttal (ez utóbbi név mindössze meg nem erősített pletyka).

Mindez nagyon szép, de Hollywood ősmacsójával nem versenyezhet. Brad Pitt már híressé válása előtt olyan szépségekkel randizott, mint Christina Applegate, Juliette Lewis vagy Geena Davis, és neki már háromszor is összejött, hogy a címlapokon kedvesével álompárként emlegessék. Először Gwyneth Paltrow, aztán Jennifer Aniston, és végül, de nem utolsósorban Angelina Jolie oldalán. Ezzel nem lehet versenyezni.

Brad Pitt kontra Robert Downey Jr. – 3:1

Sarah Jessica Parker és Robert Downey Jr. (balra), Gwyneth Paltrow és Brad Pitt (jobbra)
Sarah Jessica Parker és Robert Downey Jr. (balra), Gwyneth Paltrow és Brad Pitt (jobbra)

Énekverseny

Az X-Faktor korában egy dalcsörtére is szükség van, és bár le vagyunk nyűgözve Pitt háztetős jódlizásától, amit Jimmy Fallon show-jában adott elő, azért Robert Downey Jr. már sokkal többször bizonyította, mennyire kellemes hangja van. Tőle akár még egy cd-t is vennék, ha még venne bárki is cd-t 2014-ben.

Brad Pitt kontra Robert Downey Jr. – 3:2

A Google-teszt

Ha két ember ismertségét akarjuk összehasonlítani, a Google keresője mindig jó barátunk. Robert Downey Jr. nevének bepötyögésére közel 38 millió találatot kapunk, míg Brad Pitt neve után 101 milliót. Brad itt kiütéssel győzött.

Brad Pitt kontra Robert Downey Jr. – 4:2

Alfahímek csörtéje: Brad Pitt kontra Robert Downey Jr.

Botrányok

Nem vagy igazi sztár, ha még nem voltak botrányaid, tartja a nem létező hollywoodi mondás, és szerencsére embereink nem maradtak adósaink. Pitt azért inkább a nyugodt élet híve, és leginkább akkor került reflektorfénybe, amikor Jennifer Anistont megcsalta Angelina Jolie-val, majd nem sokkal később dobta is a Jóbarátok Racheljét. Ez persze máig elegendő csámcsogni valót adott a bulvársajtó erre kapható hányadának. Ekkora tettet Downey Jr. nem hajtott ugyan végre, viszont ő majdnem a teljes kilencvenes évtizedet azzal töltötte, hogy bedrogozva különféle balhékba keveredett, hogy aztán a lapok címoldalán jelenjen meg a sittes fotója. Egyetlen tett kontra egy évtized életműve. Nálunk az utóbbi a “nyerő”.

Brad Pitt kontra Robert Downey Jr. – 4:3

Alfahímek csörtéje: Brad Pitt kontra Robert Downey Jr.

Csúcsgázsi

Ismét csak a pénz. Robert Downey Jr. elképesztően előnyös megállapodást kötött a Marvellel, így a Vasember 3-ért, valamint a Bosszúállók első és második részéért filmenkénti 50 millió (!) dollárt kaszál, amit valószínűleg sokáig nem tudnak majd utánacsinálni. Brad Pitt eddigi legjobb fizuját az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmiért kapta, ahol a részesedésével együtt a bevétele elérte a 30 millió dollárt.

Brad Pitt kontra Robert Downey Jr. – 4:4

 

Jótékonyság

Egyikőjük sem fél a zsebébe nyúlni, ha jótékonykodásról van szó, de mióta Pitt együtt van Angelina Jolie-val, náluk ez egyfajta életformává vált, amivel nem nagyon lehet versenyezni. A www.looktothestars.org gyűjtése szerint Pitt a karrierje során eddig 39 különféle szervezetet támogatott, míg Downey Jr. 9-nek segített.

Brad Pitt kontra Robert Downey Jr. – 5:4

Angelina és Brad egy boszniai menekülttáborban (fotó: AFP)
Angelina és Brad egy boszniai menekülttáborban (fotó: AFP)

Egy élet munkája – pénzben

Életkorban mindössze két év különbség van köztük, így van alapunk összehasonlítani, hogy eddigi karrierjük során a filmjeik összesen mennyi pénzt hoztak. Ha nem is sokkal, de Pitt jött ki jobban, akinek az eddigi teljes filmográfiája hat és félmilliárd dollárt jövedelmezett Hollywoodnak, míg Downey Jr. eddig valamivel több mint hatmilliárdot kaszált. Ez az előny azonban a Bosszúállók: Ultron kora bemutatója után gyorsan el fog tűnni, úgyhogy egyezzünk ki egy döntetlenben.

Brad Pitt kontra Robert Downey Jr. – 6:5

 

Bónusz forduló – A mínusz pont

A legcikibb szerep
Természetesen egy ilyen hosszú karriert nem lehet végigcsinálni úgy, hogy ne csússzanak be rossz filmek, viszont ezen belül is akadnak fokozatok. Hiába néztem át nagyítóval Robert Downey Jr. filmográfiáját, még megközelítőleg sem találtam annyira kellemetlen szerepet, mint Brad Pitt esetében a Dallas-beli vendégszereplését. 🙂 Persze mindenki kezdi valahol.

Brad Pitt kontra Robert Downey Jr. – 5:5

Végeredmény: döntetlen

Az egyiknek több híres szerelme volt, és többet jótékonykodik, míg a másik jobban énekel, és annyit kaszál a filmjeivel, hogy abból magyar városok teljes lakosságát tudná eltartani. Nyilván vannak különbségek, de a szemünkben ők mindketten egyformán szupersztárok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top