Szabadidő

Elit egyetemekre is felvételt nyerne egy japán robot

Japán legkeményebb elit egyetemeire is bejuthatna a tesztek alapján egy mesterséges intelligenciájú robot.

Japán Nemzeti Informatikai Intézetének kutatócsapata olyan magas mesterséges intelligenciájú robotot akart létrehozni, amely a legtekintélyesebb felsőoktatási intézmények felvételi vizsgáját is sikerrel teljesíti. A Torobokun névre keresztelt kutatórobot remekül szerepelt az első teszteken.

A vizsgákon feleletválasztós tesztekkel mérték a szerkezet tudását, a kutatók manuálisan táplálták be kérdéseiket, amelyekre Torobokun automatikusan válaszolt. A legtöbb választ néhány másodpercen belül megadta, egyetlen kérdés tartotta fel tovább, mintegy tíz percig.

Torobokun tudását hét tárgyban tesztelték, legjobban világtörténelem és japán történelem témájában szerepelt, legrosszabbul japán és angol nyelvből teljesített. A robot az eddigi teszteken olyan jól teljesített, hogy Japán magánegyetemei 80 százalékának és négy állami egyetemnek a felvételi vizsgáján sikerrel szerepelt volna. A kutatók célja, hogy Torobokun 2021-ben a legnehezebb felvételi vizsgán is vegye az akadályt: “bejusson” a Tokiói Egyetemre, Japán elit állami egyetemére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top