Szabadidő

Teljesen megvadultak a vásárlók a fekete pénteken – videó

Káosz és verekedés a brit üzletekben. Megmutatjuk, milyen volt a Black Friday.

A brit szupermarketek előtt már éjfél után hatalmas tömegek gyűltek össze, és a hajnali nyitást sok helyütt őrjöngésbe fulladó roham követte. Manchesterben mind a hét Tesco áruházban rendbontás volt, de számos londoni, walesi és skóciai üzletben is hasonló jelenetek játszódtak le szinte egész nap. Rendőri segítségre is szükség volt.

Az áruházak átlagosan 40 százalék árengedményt adtak, de egyes termékekhez – főleg műszaki cikkekhez – 70 százalékos kedvezménnyel juthatott hozzá, aki odafért a pultokhoz.

Az egyik manchesteri Tesco áruházban a rendőrség beszámolója szerint a vevők összeverekedtek az utolsó olyan televíziós készüléken, amelyet 999 font (390 ezer forint) helyett 299 fontért (nem egészen 120 ezer forintért) kínált az üzlet. A készülék végül rázuhant egy nőre, aki könnyebben megsérült, a televízió pedig összetört.

Az online kínálat is óriási érdeklődést keltett. Becslések szerint pénteken percenként 360 ezer font (140 millió forint) értékű internetes vásárlási tranzakció zajlott le Nagy-Britanniában. A hatalmas leterheltség alatt több brit áruházlánc online vásárlási portálja nemegyszer összeomlott a nap folyamán.

A fekete péntek a hálaadás ünnepét követő pénteki nap az Egyesült Államokban, egyben a karácsonyi vásárlási szezon kezdete. A briteknél népszerű értékesítési kampány tehát amerikai ihletésű, és már hazánkban is hódít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top