Szabadidő

Da Vinci kínai anyjának a portréja a Mona Lisa?

Évszázadok óta vitáznak azon, mért nincs szemöldöke Mona Lisának, és honnan ered a furcsa mosolya. Pedig lehet, hogy inkább a szemét kellett volna figyelni.

Catarina volt a neve. Mindössze ennyit tudtunk eddig Leonardo da Vinci édesanyjáról, és a tényt, hogy törvénytelen gyerekként hozta világra Leonardót, akit aztán apja nevelt fel. Mivel Catarináról semmi más feljegyzés nem maradt fenn, eddig mindenki azt feltételezte, hogy helyi parasztlány lehetett. Ám egy új kutatás szerint valószínűbb, hogy kínai rabszolga volt.

Ezzel az elég forradalmi elmélettel Angelo Practico, olasz regényíró-kutató állt elő, aki 20 éve él Hongkongban, és kutatja a legnagyobb olasz mester, Leonardo életének hiányzó darabkáit. Ennek során akadt rá Catarina nevére, Leonardo apjának egy gazdag ismerőse számadáskönyvében. Egy kínai rabszolganőt neveztek így, akit azonban nem említenek többé 1452 után – tehát azután, hogy Leonardo megszületett.

Spanyolországban és Itáliában a reneszánsz idején sok keleti rabszolga volt, a Catarina pedig gyakori név volt a rabszolgák között. Innen ered a feltételezés, hogy Leonardo apja esetleg megvette a gyermekével viselős rabszolganőt, és magával vitte a saját házába.

Leonardo da Vinci keleti gyökereire utal egy másik kutatás is, melynek során az általa írt könyvekből összeállították a festő ujjlenyomatát (több mint 200-at találtak) és az közel-keleti, arab genetikai eredetre utal.

És hogy jön ehhez Mona Lisa? Sok tudós szerint Mona Lisa a festő édesanyját ábrázolja (először Freud állt elő ezzel az elmélettel), ez magyarázná, miért nem adta el soha a képet, és miért tartotta maga mellett élete végéig, és azt is, miért hasonlít a kép feltűnő módon Leonardo önarcképére. A háttérben lévő tájkép valóban hasonlít a kor kínai vízfestményeire, és igen, mintha Mona Lisa szeme valóban egy kicsit keleties lenne. Biztosat azonban csak akkor tudhatnánk, ha sikerülne megvizsgálni da Vinci DNS-ét. A művész, az amboise-i kastélyban van eltemetve, Franciaországban. Ám az állam egyelőre nem adott engedélyt az exhumálásra.

Da Vinci kínai anyjának a portréja a Mona Lisa?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top