Szabadidő

Ez aztán a macera: albérletkeresés Angliában

Angliában közelről sem egyszerű az albérletkeresés és maga a bérlés. Ha valaki hivatalos úton, ügynökségtől szeretne bérelni, ahhoz számos feltételnek kell megfelelnie, amelyek odahaza szinte egytől egyig ismeretlenek az ingatlanszektorban, viszont ezzel meg is védi magát sok csalódástól.

Angliában olyan rendszert építettek ki, amely erőteljesen védi a főbérlő érdekeit és természetesen – megfelelő feltételek mellett – az albérlőét is, így kevésbé jellemző, hogy nem lehet megszabadulni a nem fizető albérlőktől. Amikor ugyanis ingatlanügynökséghez fordulsz, megeshet, hogy ajtót mutatnak neked.

Ahhoz, hogy szóba álljanak veled, bejelentett munkahellyel és viszonylag magas fizetéssel kell rendelkezned, ami biztosan többszörösen fedezi az albérlet árát (csak a példa kedvéért, egy 900 fontos lakás esetében a családban a bejelentett fizetésnek összesen 2800 fontnak kell lennie minimum.) Ha ezt igazolni tudod, még mindig kérnek egy credit checket, vagyis minimum 3 hónapra visszamenőleg megnézik a bankszámlakivonataidat, hogy milyen bejövőid vannak, illetve milyen kiadásaid.

Ha ez mind rendben van, kifizetheted az egyhavi kaució plusz egyhavi albérlet díj kombót, amivel lefoglalod az ingatlant, de emellett fizetsz még ügynökségi díjat is, amelyet minden évben, a szerződés megújításakor újra ki kell fizetned.

Ezzel biztosítod, hogy az ügynökség karbantartja a lakást, és ha valami elromlik, akkor azonnal javítják. A helyzetet súlyosbítja, hogy Londonban egyre nehezebb albérletet találni, mert nem épülnek olyan ütemben új épületek, amilyen tempóban érkeznek ide a beköltözni vágyó emberek. Egyre több kritika éri emiatt a főváros vezetését, mert az “átlagemberek” lassan kiszorulnak a városból.

Ha kibérelted az ingatlant, az ügynökség embere kimegy, és részletes listát készít annak állapotáról, a benne található tárgyakról, gépekről, és amikor kiköltözöl, ugyanebben az állapotában kell visszaadnod az ingatlant, különben lemondhatsz arról, hogy a foglalódat visszakapd.

Mivel ez a rendszer a főbérlőknek nagy biztonságot nyújt, jellemzően úgy döntenek, hogy a busás ügynökségi díj ellenére is inkább ezt a megoldást választják, így aztán kevés a privát főbérlő. Nagyítóval esetleg találhatsz, de nagyon nagy szerencse kell hozzá, ráadásul ha privát főbérlőtől bérelsz, nincs garanciád arra, hogy a lakás problémáit megoldja menet közben. Így jártunk mi is: előző házunkat privát főbérlőtől béreltük, és nagyon súlyosan vizesedett az épület, ám ő ennek ellenére semmit nem tett egy éven keresztül.

Ez aztán a macera - albérlet keresés Angliában

Idegen kultúrák egy fedél alatt

A bérlés másik módja, hogy csupán egy szobát veszel ki, így nem kell mindezen feltételeknek megfelelned és ezen az összetett folyamaton végigmenned. Ugyanakkor ez nyilván valóban megalkuvással jár, hiszen idegenekkel kell összeköltöznöd, maximum a saját szobádban lehet saját tered. A szobabérlésekkel kapcsolatban sok rémes történet kering, sok főbérlő bizony akkor sem adja vissza a foglalódat távozáskor, ha minden jogod meglenne rá, hogy visszakapd, ráadásul itt jellemzően szerződés sincs, vagyis semmi nem véd. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen, amikor idegen kultúrákból érkezett embereket összeköltöztetnek egy fedél alatt. Ez bizonyos esetekben keményen próbára teheti az embert.

Az elrugaszkodott londoni ingatlanárak miatt ennek ellenére rengetegen laknak flatshare-ben vagy houseshare-ben, vagyis osztoznak közös helyiségeken, mert nem engedhetnek meg maguknak egy stúdiólakást sem. Ez egy olyan jelenség, ami odahaza számomra elképzelhetetlen volt, hiszen otthon általában egyetemisták laknak olyan lakásban, amelynek a költségein megosztoznának, itt azonban sok esetben még vezető beosztásban lévő emberekkel is megesik, hogy csupán egy szobát bérelnek, mert az elfogadható áron van.

Keress fuvarost tapasztalatok alapján!

A költözés hivatalos költöztetők segítségével bizony nagyon drága mulatság lehet, de most már Anglia-szerte vannak megbízható magyar fuvarozók, akik tisztességes árakon és korrekt módon dolgoznak. Az angliai magyar közösség általában Facebookon keresztül kommunikál, így a leginkább ezen csoportokban juthatunk érdemleges információhoz, tapasztalatokhoz az egyes fuvarozókkal kapcsolatban (és minden egyéb szolgáltatással kapcsolatban is). Olyan ez, mint a Tripadvisor: ha valamilyen szakembert keresel, biztos lehetsz benne, hogy perceken belül konkrét neveket és visszajelzéseket fogsz olvasni, és hamar ki tudod szűrni, hogy melyik vállalkozóra érdemes építeni, melyikre nem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top