Szabadidő

Cáfolta Egyiptom, hogy megsérült Tutanhamon maszkja

A múzeumigazgató és a régészeti miniszter is alaptalannak nevezte a világsajtót bejárt hírt a kínos bakiról.

Cáfolta Mahmúd al-Halvagi, a kairói Egyiptomi Múzeum igazgatója a világsajtóban elterjedt híreket arról, hogy kárt tettek Tutanhamon fáraó világhírű, kék-arany színű halotti maszkjában. Mahmúd al-Halvagi az Al-Ahram című egyiptomi napilap honlapjának adott interjújában kijelentette, hogy a maszk ép és sértetlen, és semmi sem történt vele azóta, hogy múlt év októberében igazgatóként átvette az intézmény vezetését.

Állítja, a műtárgy szakálla is eredeti állapotában van azóta, hogy a halotti maszkot 1922-ban megtalálták a gyermek fáraó sírjában. Hozzátette ugyanakkor, hogy megbíztak egy régészekből álló bizottságot, vizsgálják meg a maszkot és a szakállt, és írjanak részletes jelentést a maszk állapotáról.

Mamdúh ad-Damati régészeti miniszter ugyancsak alaptalannak nevezte a sajtóban megjelent híreszteléseket a maszk megsérüléséről.

Cáfolta Egyiptom, hogy megsérült Tutanhamon maszkja

Az Egyiptomi Múzeum restaurátoraira hivatkozva a világsajtó csütörtökön arról számolt be, hogy kárt tettek a fáraó halotti maszkjában, amikor a műtárgy szakállát epoxi ragasztóval illesztették vissza, miután – vélhetően tisztítás közben – letörték, majd amikor a ragasztó maradványait megpróbálták spatulával eltávolítani, karcolásokat ejtettek rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top