Szabadidő

Liza, a rókatündér: Interjú Balsai Mónikával

Balsai Mónikát a Társas játék Béres Juditjaként ismerte meg az ország, most pedig egy japán rókatündér átka sújtja a Liza, a rókatündér című csodás kis magyar filmben. Móni nemcsak a gésaruhák viselésének nehézségeiről árult el kulisszatitkokat, hanem a Társas játék lehetséges folytatásáról is.

Nem titok, hogy a film rendezője, Ujj Mészáros Károly már sok-sok éve az élettársad. Az első pillanattól fogva nyilvánvaló volt, hogy tiéd lesz a szerep, vagy neked is át kellett esned egy castingon?

Egy picit ez a szerep eleve rám íródott, de azt nem mondhatom, hogy egy pillanatig sem merültek fel más nevek. A forgatókönyvírás fázisában például még arról volt szó, hogy ez egy koprodukció lesz, és az egyik koproducerben felmerült az ötlet, hogy megszerezné Winona Rydert főszereplőnek. Konkrét megkeresés aztán nem történt, meg Károly amúgy is kapásból nemet mondott, és kitartott mellettem.

Akkor elmondhatod, hogy elhappoltál Winona Ryder elől egy főszerepet?

Igen, egy alternatív univerzumban talán. (nevet)

A japán hatás elég nyilvánvaló a filmben. Jártál már arrafelé?

Nem jártam, de Károly már volt kint.

Balsai Mónika:

És vonzott a japán kultúra? A film előtt is foglalkoztál vele?

Leginkább a film miatt kezdtem csak érdeklődni. Például van a filmben egy jelenet, amiben gésának vagyok öltözve, és meg kellett tanulnom, hogy lehet ebben a ruhában mozogni. Csak felvenni is majdnem egy órába telt, ráadásul mindezt nyáron, egy sziklás folyópart mellett, több száz méterre a stábautótól és a stábvécétől. Gyönyörű jelmez volt, de pokoli nehéz volt viselni, és mivel a filmben rókafarkam nő ki a ruha alól, a digitális utómunkák miatt a jelmez hátsó részén lévő masninak nagyon pontosan kellett állnia, ezért le sem ülhettem benne. Aznap nem mentem a mosdóba, alig ittam, és nem ettem. És persze volt sok szövegem is, amit japánul kellett elmondanom.

Fonetikusan tanultad meg a mondataidat?

Igen, sőt a film végén van egy dal, amit én énekelek japánul.

És mi a helyes japán kiejtés titka?

Nagyon ügyesen kell mondani a szöveget a tolmács után. (nevet)

Balsai Mónika:

Liza karaktere nagyon távol áll a valós személyiségedtől?

Sok ponton egyezek vele. Sok esetben például én is ugyanolyan naiv hülyeséggel tudok hozzáállni a dolgokhoz és emberekhez, mint ő. Szeretek hinni a dolgokban, és ez szakmailag és a magánéletben is igaz rám. Gyakran kerülök hülye helyzetekbe, mert nem tudok nemet mondani.

És mi volt a legnehezebb számodra Liza szerepében?

Az elején küzdöttem azzal, hogy annyira piciket mozog, és annyira keveset beszél. Én ennél egy sokkal intenzívebb ember vagyok. Te is biztosan látod, hogy miközben beszélgetünk, egyfolytában mozog valamim. Civilben sosem tudok olyan végtelenül nyugodt lenni, mint ő. Amikor őt játszottam, mindig azt éreztem, hogy utána ki kell mennem valahová futni egy kört. (nevet)

Liza főleg a film elején egy szürke kisegérre emlékeztet. Színésznőként szépülni vagy csúnyulni szeretsz inkább?

Mindkettőt szeretem. Itt azért olyan nagyon-nagyon nem kellett megcsúnyulnom.

Balsai Mónika:

Eddig mi volt a legszélsőségesebb átalakulásod?

Talán Till Attila Csicska című kisfilmje, amiben egy bugaci parasztasszonyt játszottam, és sokan még a díszbemutatón sem ismertek meg utána. De a Társas játék is nagy átalakulás volt, mert azzal a nagy hajkoronával és sminkkel azért egészen más a figura, mint ami én vagyok.

Azt vettem észre, hogy azok a rendezők (Till Attila, Herendi Gábor…), akikkel eddig együtt dolgoztál, örömmel hívnak vissza a következő munkájukba is…

Én nagyon örülök ezeknek. Nyilván nem mondok ezzel újdonságot, de az ember úgy kapja a munkáit, hogy dolgozik valahol, és az ottani munkája alapján jó esetben jön egy következő felkérés. Nagyszerű, hogy ezekkel az emberekkel hozott össze a sors, mert az ő munkáikban öröm volt részt venni. Mindegyikük teljesen különböző alkat. És még Szász Attila is elhívott A berni követ utáni Mágnás Elza filmje castingjára, ami nagy megtiszteltetés még úgy is, hogy végül nem én kaptam meg a szerepet.

Vannak olyan szerepek, amiknek részt vettél a castingján, nem te kaptad őket, és amikor megnézted a kész filmet, azt gondoltad, hogy te jobb lettél volna?

Milyen kérdés ez? (nevet) Az ember természetesen minden elszalasztott lehetőséget bán, mert ha már elmegyek egy castingra, akkor nyilván azért megyek oda, mert szeretném azt a szerepet. Nem jó érzés, ha nem kapom meg, de ennél sokkal rosszabb, ha egy olyan munkában kapok szerepet, ami kapcsán később rájövök, hogy ebben én igazából nem szerettem volna részt venni. Szerencsére filmes munkában még sosem kerültem ilyen helyzetbe.

Balsai Mónika:

Ezek szerint filmforgatáson még sosem érezted igazán rosszul magad?

De, a Csicska alatt, mert a Thuróczy az egyik jelenet felvételénél véletlenül lefejelt, és akkor igazán rosszul éreztem magam. (nevet) Annyira erős ütés volt, hogy elszédültem tőle, és hányingerem lett.

Azért jóban vagytok?

Persze. Imádom a Szabit.

Ha már szóba került Társas játékbeli férjed, Till Attila készülő kerekesszékes gengszterfilmjében, a Tiszta szívvelben is együtt szerepeltek. Itt is egy párt alakítotok?

Nem, ott nem vagyunk párkapcsolatban. Összesen egy hajszálnyi közös jelenetünk lesz csak.

És kit játszol a filmben?

A főszereplő egy kerekesszékes fiú, én pedig az édesanyját alakítom. Úgy látszik, én folyton filmforgatásokkal gyakorlatozom az anyaságra. (nevet)

A Magyar Színház társulatának tagjaként könnyen elengednek forgatni, vendégszerepelni más színházakhoz?

Ez csak egyeztetés kérdése, és mindig az igazgató dönt. Most is épp a Karinthy színházban próbálom Molnár Ferenc Olimpia című darabját, amiben Olimpiát alakítom. Amúgy nagyon szeretek társulathoz tartozni, a Magyar Színház társulatát pedig különösen szeretem, mert annyira jó csapatunk van. Nemcsak kollégák vagyunk, hanem barátok is. Szeretek biztonságban létezni. Persze a társulat valahol egy kalitka, de ideális esetben ennek a kalitkának nyitva áll az ajtaja.

Az idei igazgatóváltás ezt nem boríthatja fel?

Egy változás természetesen hozhat magával újabb változásokat, de nem tudom, mert még nem tartunk ott. Minden évben szokott szerződtetési tárgyalás lenni, ha új igazgató van, ha nem, és ez még idén hátra van.

A Társas játék népszerűsége után a színházban nem érezted, hogy sokan csak miattad vettek színházjegyet?

Nem tudom, mert erről nincs semmiféle kimutatás. Persze volt már olyan, hogy előadás után keresett meg néző, hogy nagyon kedvelt a sorozatban, és korábban nem járt ebben a színházban, és miattam jött ide, ami jólesett, de ebből azért tendenciákra nem következtetnék.

Balsai Mónika és Thuróczy Szabolcs a Társas játék bemutatóján
Balsai Mónika és Thuróczy Szabolcs a Társas játék bemutatóján

Szerinted a Társas játék sztorijában még van annyi, hogy összejöhessen egy harmadik évad?

Én annyit tudok, hogy írják. Hogy ez később megvalósul-e, azt nem tudom.

Szerinted a figurádban van még tartalék?

Nekem van egy ilyen titkos, perverz kívánságom, hogy olyan jó lenne, ha a Thuróczy Szabival egyszer szeretnénk egymást. Szeretném, ha egyszer végre nem gyepálna. (nevet)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top