Szabadidő

13 legendás fotó és 13 sztori, amit ismerned kell

Tudtad, hogy Elton John korábban négy évig volt házas? És azt tudod, hogy a fiatal Bill Clinton találkozott J. F. Kennedyvel? Tudtad, hogy Bill Gates miért volt letartóztatva? Bár önmagában is szórakoztató régi fotókat nézegetni, de ha tudjuk a háttért, néha másképpen nézünk majd a fényképre.

1. Bill Gates

A Microsoft cég alapítója igazi kockának tartja magát, ezért már önmagában is meglepő, hogy annak idején kétszer is letartóztatták. 1975-ben jogosítvány nélküli vezetésért és gyorshajtásért, majd két évvel később, miután nem állt meg a stoptáblánál, újra elkapták a zsaruk. Az rendőrségen készült kép azonban nem is azért különleges, mert Bill Gates láthatóan nagyon élvezte a fotózást, hanem azért, mert máig jelentősége van: a róla készült fotó körvonala az, amit a mai napig láthatunk a Microsoft-termékeknél, például az Outlooknál, ha a kontakthoz nincs feltöltve saját kép.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

2. Audrey Hepburn

Nem hóbortból vagy a fotó kedvéért vásárolt a közértben Audrey Hepburn a kis őzikével. A Zöld paloták forgatásán ez az állat volt a színésznő filmbeli hű társa, és a rendező Mel Ferrer úgy gondolta: csak akkor működik az összhang, ha Hepburn és az állat összeszokik. Bevált a terve. A színésznő szobalánya később elmesélte, mennyire elképedt, amikor először látta, hogyan alszik Hepburnnel egy ágyban az őz.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

3. The Beatles

1958-ban a Beatles tagjai még annak is örültek, ha esküvőre hívták őket fellépni, vagy ha éppen Aldershotban 18 ember táncolt a színpad előtt, amikor koncertet adtak. Ez utóbbi 1961-ben történt, alig négy évvel azelőtt, hogy a zenekar hatalmas, 55 ezres tömeg előtt lépett fel New Yorkban. Az aldershoti eset állítólag csak egy kommunikációs félreértés következménye, mert rosszul hirdették meg az újságban a fellépést, de az együttest ez nem zavarta.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

4. Csillagok háborúja

1977-ben mutatták be a Csillagok háborúja filmsorozat kezdődarabját. Az eredeti stábtagokról készült képről mára már csak Harrison Fordot ismernék fel a legtöbben, utána Luke Skywalkert alakító színészt, Mark Hamillt, és Leia hercegnőt játszó Carrie Fishert. És hogy ki a másik három? Aligha tudnánk, mivel világhírű filmsorozat ide vagy oda, az ő arcukat nem láttuk, még ha legalább akkora szerepük is volt, mint az első három színésznek: R2-D2 kis robotot Kenny Baker, Darth Vader szerepét David Prowse és az óriás Chewbacca szerepét a 213 centis Peter Mayhew öltötte magára.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

5. MGM 

A filmmániások biztosan ismerik az MGM logóját. Ha nem ugrana be egyből, ez az oroszlán ordít a filmek előtt. Pontosabban, ezek az oroszlánok. Az ott látható állat ugyanis valójában 7 különböző oroszlán, és a felvételhez rengeteg városi legenda kötődik. Egyik szerint maga Alfred Hitchcock rögzítette a jelenetet, mások szerint az egyik oroszlán megölte az idomárját a felvétel másnapján, és a félelmetes üvöltésről is azt beszélik, hogy akkor rögzítették, amikor egy betörőpáros véletlenül benyitott a stúdióba.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

6. Elton John

Elton John 1976-ban azt nyilatkozta a Rolling Stone magazinnak, hogy egy férfival él együtt, de őt magát is meglepte, hogy ebből hír lett. “Senki nem kérdezte korábban, azt hittem, ezt mindenki tudja. Férfival élek, nem randizom nőkkel, nincsenek körülettem nők” – mondta, és az akkor készült képek is erről tanúskodtak. Igaz, 1984-ben mégis megnősült, és négy és fél évig házasságban élt. Felesége hatalmas vagyont kapott a váláskor, de a kapcsolatról máig nemigen beszél a sztár.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

7. Charlie Chaplin és Albert Einstein

Felismered a kép jobb oldalán álló tudós zsenit? Igen, ő Albert Einstein. Na de ki a másik férfi? Könnyebb lenne kitalálni, ha keménykalapot és Hitler-bajuszt rajzolnánk rá. Charlie Chaplin ugyanis sokaknak csak úgy ismerős. Kettőjük barátságáról egy apró anekdota kering, amiről ma is vitatkoznak. Első találkozásukkor a következő beszélgetést zajlott le közöttük:
Einstein: Amit a legjobban tisztelek a művészetében, hogy univerzális. Egy szót sem szól, mégis mindenki érti.
Chaplin: Igaz, de az ön glóriája még nagyobb. Az egész világ csodálja magát, noha egyetlen szót sem értenek abból, amit mond.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

8. Diane Keaton és Al Pacino

Nem sokkal a Keresztapa forgatása előtt találkoztak először, és a forgatás alatt Al Pacino alig tudta levenni a kezét Diane Keatonről. “Azt hittük, jól titkoljuk, de nagyon átlátszó volt, ahogy folyton egymáshoz értünk” – mondta később a színésznő. Öt évig voltak együtt, és Keaton máig úgy emlékszik vissza erre a kapcsolatra, mint az egyetlenre, amiből házasság lehetett volna.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

9. Marilyn Monroe és II. Erzsébet

II. Erzsébet angol királynő és Marilyn Monroe a találkozásukkor mindketten 30 évesek voltak. A kép egy háborús film bemutatóján készült, és a vetítésen Monroe ugyanolyan díszvendég volt, mint a királynő. Viccesen egyszer azt írták a lapok: kettőjükben az a közös, hogy egyikük sem szerepelt a filmben.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

10. Robert Downey Jr. és Slash

1988-ban a színész és az akkor frissen ismertté vált Guns ‘n’ Roses gitárosa, Slash sokat partizott együtt. Mindkettőjük karrierje akkoriban indult be, és Downey Jr. a pletykák szerint unalmasnak találta a színészbulikat, vagy legalábbis jobban érezte magát a zenészekkel.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

11. Bill Clinton és John F. Kennedy

1963 az az év, amelyet Bill Clinton biztosan nem felejt el. Az akkor 16 éves fiú találkozott ugyanis John F. Kennedy elnökkel, akivel kezet is rázhatott. Erről nemcsak fotó, de videó is készült. Pár hónappal később követték el a merényletet az elnök ellen, amibe Kennedy belehalt.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

12. Barack Obama

Egykor a kosárlabda volt a szenvedélye az Egyesült Államok elnökének, és korábban erről büszkén mesélt is. Ám azt ő is belátta, hogy jókor adta fel a sportkarrierjét. A profik szerint unalmas vele játszani, mert mindig ugyanazokkal a trükkökkel próbálkozik. Két évvel ezelőtt egyébként egy gyerekcsapat előtt került nevetséges helyzetbe az elnök: 22 kosárra dobásból mindössze kettővel talált be, a többi lepattant a palánkról.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

13. Arnold Schwarzenegger

1968-ban emigrált az Egyesült Államokba, és akkor járt először New Yorkban. “Lenyűgözött az egész város és az emberek, pedig nem is beszéltem angolul” – ecsetelte egy interjúban Schwarzi, aki többször megfordult Amerikában különböző testépítőversenyeken, de azt senki nem hitte, hogy nyelvtudás nélkül viheti valamire. Sok korai filmjét kritizálták, hogy alig érthető a beszéde az akcentusa miatt, és régi vicc, hogy a világ legrövidebb könyve Arnold Schwarzenegger teljes angol szókincse, de a filmsztárt és későbbi kormányzót nem érdeklik a megjegyzések. “Első perctől hiszek magamban, az idő pedig engem igazol” – mondta.

13 legendás fotó, és 13 sztori, amit ismerned kell

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top