Szabadidő

Egy ős-Monty Python-tag is ott lesz a Brian élete musical budapesti előadásán

Eric Idle, a Monty Python egyik alapítója is ott lesz a Nem a Messiás című vígoratórium előadásán május 31-én Budapesten a Sportarénában. A többi Python-tag szerinte azért marad távol, mert megöregedtek, ám ő meglepetéssel is készül.

Oratórium Brian sztorijából

“A budapesti előadáson a közönség soraiban fogok ülni, aztán egyszer csak történni fog valami meglepetés”mondta Eric Idle az MTI-nek, és ennél többet nem is árult el a szerepéről. Az Idle által csak barokk ‘n’ rollnak nevezett produkció bemutatója nyolc évvel ezelőtt, 2007-ben volt a kanadai Luminato Művészeti Fesztiválon, azóta bejárta a világot, előadták Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon is – legutóbb tavaly év végén New Yorkban a Carnegie Hallban. “A bogarat az unokatestvérem, Peter Oundjian, a Torontói Szimfonikus Zenekar vezető karmestere ültette a fülembe, még 2003-ban. Egy üveg chianti mellett azt javasolta, csináljunk közösen valami olyat, ami bevonzza a fiatal közönséget a koncerttermekbe, és egyszersmind ki is húz néhány szimfonikus zenekart az anyagi csődből. Később arra jutottam, hogy ha Händel Messiás című oratóriuma Jézus történetén alapult, miért ne írhatnánk Nem a Messiás címmel oratóriumot Brian sztorijából?”

Eklektikus zenei kavalkád várható

John Du Prez, aki már a Monty Pythonnal is dolgozott, olyan eklektikus zenét komponált a Brian életére, amely egy Sosztakovics-paródiával kezdődik, utána Mozart-melódiák repítenek Gilbert és Sullivan operáinak világába. “Azt mondta, az iPod használata inspirálta. Ez az eszköz megváltoztatta a zenei műfajokhoz való viszonyunkat: hozzászoktatott ahhoz, hogy Beethoven után egy kis Beatles jöjjön, amit Count Basie dzsesszzenéje követ.” Arra a kérdésre, miért nem vesz részt a többi Monty Python-tag, tehát John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones és Michael Palin (Graham Chapman 1989-ben meghalt) a közös filmek zenés átdolgozásaiban, Eric Idle azt mondta, azért, mert már öregek. “Mielőtt tavaly júliusban még utoljára, összesen tíz alkalommal színpadra léptünk, előtte 1982-ben dolgoztunk együtt. Nem találkozunk túl gyakran, igaz, a múlt hét pénteken a New York-i Tribeca Filmfesztiválon mindannyian ott voltunk. Az eseményen ünnepi vetítéssel tisztelegtek a Gyalog galopp bemutatásának 40. évfordulóján.

A Monty Python nemlétében is aktív

A Monty Python nemlétében is aktív: április 18-ra, a lemezboltok napjára vinilen újra megjelent a Galaxy Song, Eric Idle énekével, mégpedig az úgynevezett Stephen Hawking-féle verzió. Az új klipben a világhírű fizikus átrepül az univerzumon. A Nem a Messiás (Csak egy nagyon haszontalan fiú) című vígoratóriumot május 31-én az Arénában magyar énekesek magyarul adják elő. A főbb szerepeket Heiter Melinda, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Hajdu Steve, Pintér Dömötör és Galla Miklós játssza, a rendező Szomor György. Az előadás kíséretét 100 fős kórus és a 80 fős Budafoki Dohnányi Zenekar adja, Hollerung Gábor vezénylésével. A fővárosi premier után a darab országos turnéra indul.

És végül a legfontosabb kérdés: Vajon kiderül végre, mit adtak nekünk ezek a rómaiak?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top