Szabadidő

Szeretjük a komolyzenét, de koncertre csak ritkán járunk

Legalábbis ez derül ki egy felmérésből. A válaszadók negyede szerint az iskolákban hangszeren is meg kellene tanítani játszani a gyerekeket.

18 ezer válaszadó részvételével készült az a nem reprezentatív kutatás, melyet a Budapesti Fesztiválzenekar és az Index szervezett. A felmérésből kiderül, Kodály és Bartók országaként ma is fogékonyak vagyunk a komolyzenére, bár koncertekre egyre kevesebbet járunk.

A fővárosban kétszer annyian vásárolnak jegyet komolyzenei koncertekre, mint vidéken, a rendszeres zenehallgatás ugyanakkor kiegyenlített az ország különböző pontjain. Legtöbben a 40 év feletti korosztályból járnak koncertekre, ugyanakkor a 25 év alattiak is szívesen hallgatnak komolyzenét.

Szeretjük a komolyzenét, de koncertre csak ritkán járunk

Klasszikus zenét leginkább az iskolákban tanultak a kutatásban résztvevők, sokan szolmizálni, kottát olvasni is tudnak. Ugyanakkor azt is elismerték, egy kvízjáték során gyorsan elbuknának a komolyzenei kérdéseket illetően. A felmérés szerint a többség fontosnak tartaná, ha a hangszeres oktatást is bevezetnék az iskolákban.

A kutatásból az is kiderült, a válaszadók jelentős többsége a YouTube-on hallgat klasszikus zenét, lemezt ma már alig vásárolnak az emberek.

További cikkek felmérés, kutatás témában az NLC-n:

Forrás: BFZ

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top