Szabadidő

Emmy-gála 2015: tarolt az Alelnök, a Trónok harca, és ünnepelték az erős nőket

Az erős nőkről és az HBO két sikersorozatáról szólt a 2015-ös Emmy-gála. Tarolt az Alelnök, a Trónok harca, és végre Jon Hamm is megkapta, ami jár neki.

A 2015-ös Emmy-gála házigazdája Adam Samberg volt, akit itthon a legtöbben a Viasat3-on futó Brooklyn99 sorozatból ismerhetnek. És jót tett a show-nak, hogy végre nem Neil Patrick Harris vezeti, akit imádunk, de már áthúzhatja a “színész” jelzőt az IMDB-oldalán, és lehetne egyszerűen csak házigazda. Samberg nyitóbeszéde inkább volt visszafogott, mintsem bátor. Azért próbált menteni egy-két olyan poénnal, hogy “Nagyszerű érzés, olyan színészek után vezetni ezt a show-t, mint például Bill Cosby. Ja. Ó. Akkor inkább hazamegyek.”  De nem maradt ki az ekézésből az “akkor is amerikai elnök leszek” Donald Trump és a Dancing with the Stars 32131. évada sem.  “Nagyszerű sorozatoktól búcsúzunk idén. Reklámőrültek, Városfejlesztési osztály, True Detective… pedig ők még adásban…” – egyetértünk, a második évad szerintük is úgy pocsék, ahogy van.

Emmy = lazább, de jobb

Bármennyire szurkoltunk, nem Amy Chlumsky (Alelnök), de nem is Mayim Bialik (Agymenők) vihette haza a legjobb női mellékszereplőnek (vígjáték) járó Emmy-díjat, hanem Allison Janney (Mom), aki köszönőbeszédében ódákat zengett Chuck Lorre-ról, és bizonyára itt kapcsolta ki a tévét Charlie Sheen.

A legjobb vígjáték írójának járó díjat az Alelnök stábja kapta, ami nem meglepő annak fényében, hogy mennyire elképesztően izgalmas volt az évadzáró epizód. Pár perccel később már Ricky Gervaist engedték fel a színpadra, aki a megunhatatlan: “Hello. Again” – köszönéssel nyitott. “Eljöttem megint, hogy elveszítsek egy újabb díjat. Hányszor jelöltek már? Huszonkettő? Nincs esélyem, szóval hozzatok be egy díjat, csináljatok pár képet, és mehet a Twitterre. Úgysem emlékszik a győztesekre soha senki” – de nemcsak szurkálódott Gervais, hanem közölte, hogy kissé szexista az Emmy-gála, amiért csak nő hostessek vannak.

Nem nyert, de eljátszotta
Nem nyert, de eljátszotta

A legjobb férfi mellékszereplőnek (vígjáték) járó díjat közben hazavitte Tony Hale (Alelnök), aki állítólag elfelejtett elmenni a gyerekért a suliba, amikor megtudta, hogy újra jelölték. A legjobb rendezőnek (vígjáték) járó díjat a Transparents rendezője, Jill Soloway vihette haza.

Jimmy Kimmel egyetlen kategória győztesét hirdette ki, de azzal a 4 perccel is adott egy kis leckét műsorvezetésből a házigazdának. Kimmel szerint soha nem állítanák le az Emmy-gálát, ha ő szándékosan a kedvenc színésze nevét mondaná ki azé helyett, akinek a neve a borítékban szerepel. Így kivágta a nevet, és megette. Majd “rágódott” kicsit azon, hogy kinek is adja a díjat. A kicsit sokáig tartó kérődzés végén csak kiderült, hogy a legjobb férfi főszereplő (vígjáték) Jeffrey Tambor (Transparents) lett, aki hét jelölés után életében először nyert Emmyt.  Ha már itt tartunk, egy órával, és sok unalmas köszönőbeszéddel később feljött a színpadra nagy kedvencünk, John Oliver, az HBO Last Week Tonight With John Oliver műsor házigazdája, aki nemcsak Samberget, de Jimmy Kimmelt is leiskolázta a beszédével. Ennyike.

Megette
Megette

A legjobb női főszereplő (vígjáték) meglepő módon nem az okkal agyonsztárolt Amy Schumer lett, de nem is a szándékosan Kanye Westnek öltöző Amy Poehler, hanem Julia Louis-Dreyfus (Alelnök), aki húsz jelölést zsebelt be eddig élete során, és már a hatodik  Emmy-díját rakhatja a vitrinbe. Aki pedig eddig nem nézte az HBO sorozatát (Alelnök), az kezdjen neki. A győztes Dreyfus még odaszúrta Hollywoodnak, hogy “éljenek az erős, vicces nők. Imádom az összes kollégámat“.  Innen is küldjük Meryl Streep tapsolós gifjét.

Julia Louis-Dreyfus, az Egyesült Államok első női elnöke (a tévében meg úgy egyáltalán)
Julia Louis-Dreyfus, az Egyesült Államok első női elnöke (a tévében meg úgy egyáltalán)

A Voice a gála felénél bezsebelt egy díjat, tudjátok, ez az a műsor, amiben Király Viktor kedden hajnalban odacsap, és reméljük sokáig menetel majd. Mondjuk, menő, hogy van egy ország, ahol a Voice leverte az X-Faktort.

A legjobb drámai sorozatok íróinál elkezdődött a Trónok harca szokásos “felmegyünk a színpadra, és annyi díjat kapunk, hogy le sem jövünk onnan” akciója. A legjobb női mellékszereplőnek (dráma) járó díjat azonban már nem sikerült bezsebelniük, mert azt Uzo Aduba (Orange Is The New Black) érdemelte ki.  A legjobb rendező (dráma) viszont már David Nutter a Trónok harcából. És mindenki megnyugodhat, mert a legjobb férfi mellékszereplő (dráma) Peter Dinklage lett, ugyancsak a Trónok harcából. Biztos nyertek volna a legjobb színésznek (dráma) járó kategóriában is, de ott nem volt jelölt a sorozatból, viszont piszok erős volt a mezőny. Végül Jon Hamm  (Reklámőrültek) tizenhat (!) jelölés után megnyerte élete első Emmy-díját. Meglepő lett volna, ha a búcsúzásnál nem kapja meg. Járt neki. fel is mászott a színpadra. Mutatjuk, hogyan. 

A legjobb női főszereplő (dráma) Viola Davis lett (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot). Davis beszédében kiemelte, mennyire fontosak azok a színes bőrű nők, akik lehetővé tették, hogy ne csak fehér színésznők nyerjenek ilyen díjakat. “A színes bőrűek különböznek, mégpedig abban, hogy kevesebb lehetőséget kapnak. Nem nyerhetnek díjat, ha nem írnak nekik szerepeket. Halle Berry, Shonda Rhimes, Kerry Washington… erős fekete nők! Köszönöm nektek.”

Jöjjön a két legfontosabb Emmy-díj

Mondtam, hogy tarolt az Alelnök,. 9 jelölésből négyet meg is nyertek. Így örültek, amikor megkapták a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat:

Mondtam azt is már az elején, hogy a Trónok harca szintén tarolt, és igazam lett: megnyerték a legjobb drámai sorozatnak járó díjat is. Szóval az HBO a vígjátékoknál az Alelnökkel söpört el mindenkit, a drámáknál pedig a Trónok harcával, vagy ahogyan én hívom a: “mennek, harcolnak, vándorolnak, keresnek valakit, harcolnak, vándorolnak”. Egyszer biztos ennek is vége lesz, mint a Gyűrűk urának.

Beszéljünk kicsit a variety műfajról

Azt, hogy itthon nincs jó – meg úgy semmilyen – variety (beszélgetős) műsorunk, csak magunknak köszönhetjük. Aki pedig erre a műfajra éhes, az vagy bekapcsolja az HBO-t, és megnézi John Oliver műsorát, vagy a Youtube-on nézi meg Jimmy Kimmel, Jon Stewart vagy Jimmy Fallon legutóbbi adását. Viszont egyre több magyar teszi ezt szóval nekik szól  kitekintésünk:

Minden évben a variety műsorok íróinak bemutatása a legjobb rész az Emmy-gálán, mert azt ugye senki nem gondolja, hogy azt a milliónyi ökörséget egyedül írja meg John Oliver vagy éppen Amy Schumer. Volt év, amikor az egyik műsor írói gyerekszépségverseny szereplőiként mutatkoztak be, idén voltak gigaplüssállatok és photoshopolt közös képek Donald Trumppal. A díjat a The Daily Show  With Jon Stewart írói vitték haza. Azért megnyugodhat TóCsa kollégánk, mert az Inside Amy Schumer is kapott díjat a legjobb szkeccssorozat kategóriában. Meg is köszönte a lánynak, aki miden epizódban füstösre varázsolja a szemét. Tényleg vicces lány. A legjobb varietyrendező is a The Daily Show With Jon Stewarté lett. És a legjobb variety műsornak járó díjat is ők vitték haza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top