Szabadidő

Megtalálták a Mona Lisa modelljének földi maradványait

Legalábbis olasz archeológusok úgy gondolják, annak a nőnek a földi maradványaira bukkantak, aki akkoriban modellt ült Leonardo da Vinci híres Mona Lisa festményhez. Egy a bökkenő, a fej hiányzik...

Leonardo da Vinci a Mona Lisát közel 500 évvel ezelőtt festette. A világ talán leghíresebb festményét manapság a párizsi Louvre-ban őrzik. Képét a művész soha nem nevezte el, a Mona Lisa cím Leonardo életrajzírójától származik, melyet a művész halála után 31 évvel később adott a képnek.

Évszázadok óta folyik a vita, melyre ma is nagyon sokan kíváncsiak, vajon úgy nézett-e ki a hölgy a valóságban, ahogyan Leonardo megfestette őt a vászonra. Nos, olasz archeológusok azt állítják, Firenze egyik kolostorában megtalálták a modellt ülő nő csontjait. Arra, hogy valóban ez a nő a misztikus mosoly tulajdonosa, még várni kell, ugyanis a földi maradványok közül hiányzik a fej.

Annyi azonban máris biztonsággal tudható a titokzatos hölgyről, hogy a kolostorban élt az 1542-ben bekövetkezett haláláig. A kutatók antropológusokkal és történészekkel együttműködve úgy gondolják, a földi maradványok nagyon valószínűség szerint a Mona Lisához modellt ült nőéi lehetnek. Reményeik szerint a további kutatáshoz hamarosan egyértelmű bizonyítékok állnak a rendelkezésükre.

Megtalálták a Mona Lisa modelljének földi maradványait

További Mona Lisa témájú cikk az NLCafén

Forrás: The Guardian

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top