Szabadidő

A wifi a múlt – lámpából jön a szupergyors internet

A vezeték nélküli internetkapcsolat ma már a legtöbb otthon szerves része. Azonban egy érdekes alternatív megoldás százszor ilyen gyors letöltéseket ígér, ráadásul csak lámpák kellenek hozzá.

A wifi mintájára lifinek nevezett módszer használatával egy HD felbontású filmet is mindössze néhány másodperc alatt tölthetünk majd le. A technológiát az észt Velmenni nevű cég fejlesztette ki.

Egyszerre jön a fény és a cicás gifek (Fotó: Tumblr)
Egyszerre jön a fény és a cicás gifek – fotó: Tumblr

A lifiadókban apró LED-ek villannak fel, de csak nanoszekundumokig (a másodperc egymilliárdod része), ezért a villódzás az emberi szem számára nem érzékelhető. A módszert egyébként még 2011-ben fejlesztették ki, és laboratóriumi körülmények között elképesztő, másodpercenként 224 gigabites sebességet mértek a használat során (összehasonlításként: a mostani vezetékes internetes csomagok sebessége jellemzően 50–100 megabit másodpercenként).

Nem hatol át a falon

A wifitől a lifi abban különbözik, hogy nem képes áthatolni a falakon. Ez hátrány, de egyben előny is, mivel így biztonságosabb olyan illetéktelenekkel szemben, akik az otthoni wifit akár a házunk előtt álló autóból is feltörhetik.

Hatalmas potenciál rejlik a lifiben, elég csak arra gondolni, hogy mennyivel több lámpa van a világon, mint wifiállomás. Az internetre kapcsolódó intelligens szenzorok és az okosotthon kialakításában is kulcsszerepet kaphatnak a lifilámpák, a csillár ugyanis így egyszerre szolgálna világítótestként és az intelligens eszközöket összefogó vezérlőközpontként.

Már most elérhetőek az otthonokba telepíthető lifikezdőcsomagok, igaz, ezek még csak 10 megabites másodpercenkénti sebességre képesek. De ha a befektetők is felfigyelnek a fénnyel továbbított adatokban rejlő lehetőségekre, rövidesen elérhetőek lesznek az ennél lényegesen gyorsabb változatok is.

További cikkek az internetről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top