Szabadidő

Gondolnád, hogy ők idén már 40 évesek?

Az egy dolog, hogy idén már 16 évesek az ezredfordulón született fiatalok, de ha megtudod, hogy az alábbiak a negyedik ikszen is túl vannak, alighanem felszalad a szemöldököd.

1976 igazán mozgalmas év volt. Ha történetesen te is akkor születtél, akkor igazán impozáns társaság tagja vagy. Máris mutatunk néhány hírességet, akikkel egy idős vagy. Veled együtt 40 éves idén például:

a U2

Bizony-bizony, Bonóék 22 Grammy-díjjal és több mint 170 millió eladott albummal elismert bandája pontosan 4 évtizeddel ezelőtt alakult.

a Muppet Show

Fiatalabb olvasók kedvéért: a Muppet Show avagy a Breki és a többiek egy amerikai-angol szórakoztató bábsorozat, mely nálunk is nagy népszerűségnek örvendett a ’80-as években. A sorozat főszereplője Breki, a béka és társulata a Muppetek. 

A félórás epizódok helyszíne egy színház, ahol Breki szinte reménytelenül vezeti a különféle fegyelmezetlen, bolondos állatokból és szörnyecskékből álló truppot. Miss Röfi féltékenységi jeleneteket rendez, Topi maci szellemtelen vicceket mond, a kellékes folyton téveszt, egy páholyban két idegbeteg öregúr pedig kitartóan szapulja a műsort.

40 éves idén Ryan Reynolds és Benedict Cumberbatch,

Gondolnád, hogy idén már 40 évesek?

és ez a dal:

 

meg ez is:

 

A Rocky című film

Erzsébet királynő első e-mailje

Nem tévedés, II. Erzsébet 1976 márciusában küldte az első e-mailjét, egy brit katonai bázisról. A felhasználói neve HME2 (Her Majesty Elizabeth 2) volt, az üzenetben pedig az ARPANET felhasználóit értesítette arról, hogy elérhető a CORAL 66 nevű programozási nyelv.

A mém

Nem pont abban az értelemben, ahogy ma a köznyelvben használjuk, de tény, hogy 1976-ban született a mém szó. Konkrétan Richard Dawkins szóalkotása a miméma (utánzás) szóból, amelyet az 1976-ban publikált The selfish gene (Az önző gén) című könyvében írt le. Dawkins felvetette annak lehetőségét, hogy az evolúcióelmélet kiterjeszthető a kultúra elemeire is. Így a “gén” analógiájára megalkotta a mém szót, amelyekkel a kultúra feltételezett, másolható és másolódó alapegységeit jelölte. Bár a mémek létezését még nem bizonyították, számos kulturális elemről feltételezik, hogy mémként viselkedik, vagy mémként viselkedő elemekből áll össze. Ilyenek például a viccek, divatok, slágerdallamok.

Az internetes mém későbbi gyermeke a kultúránknak, és egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten. 

Elfogadom a kihívást!

Posted by Szomszédok forever on Tuesday, 2 February 2016

 

A Hilton szálloda a Budai Várban

1976. december 31-én adták át és 1977. január 1-jén nyitotta meg kapuit a várnegyed egyik legjellegzetesebb, bár minden kétséget kizáróan kevéssé kontextusba illő épülete, a Hilton Szálloda. Nem véletlen, hogy már az építésekor hatalmas ízlésvitákat váltott ki a Pintér Béla által tervezett épület, de végül máig megőrizte eredeti formáját. A 321 elegáns szobával bíró hotel fekvése egyedülálló. Vendégeskedett itt többek között Jimmy Carter, Friedrich Dürenmatt, Mario Vargas Llosa, Catherine Denevue, Robert Redford, Cindy Crawford és Naomi Campbell is. Itt egy remek kép az építéséről:

Forrás: Fortepan
Forrás: Fortepan

Az ódudai Flórián Üzletközpont

1976. júlis 1-én nyílt meg az óbudai Flórián mely a Budai Skála és a Sugár áruház mellett Budapest harmadik nagy üzletközpontja volt, és építésének célja az óbudai lakótelep kiszolgálása mellett a belvárosi üzletek tehermentesítése volt. Egy hangulatos fotó az áruházról, 1979-ből:

Forrás: Fortepan
Forrás: Fortepan

Forrás: wikipediamentalfloss

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top