Szabadidő

Lakható bolygókat találtak

Három potenciálisan lakható bolygót azonosítottak kutatók a Naprendszeren kívül. A Földhöz hasonló méretű exobolygók egy ultrahideg törpecsillag körül keringenek.

Az exbolygók a Földtől 40 fényévnyire található Trappist-1 körül keringenek a Vízöntő csillagképben. A kutatók szerint ez az első valódi olyan lehetőség, hogy megtalálhatják rajtuk az élet kémiai nyomait. A három bolygó mérete és hőmérséklete a Földéhez és a Vénuszéhoz hasonlítható. “Először történhet meg, hogy az élet kémiai nyomait megtaláljuk a Naprendszeren kívül” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Michael Gillon, a Liège-i Egyetem asztrofizikusa.

A kutató szerint a bolygók hasonló méretűek, mint a Föld, potenciálisan lakhatóak és elég közel vannak ahhoz, hogy elemezhessék őket. A törpecsillag mérete a Nap nagyságának nyolcada, de jóval hidegebb nála. A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy valami kering is körülötte.

“Mindeddig pusztán elmélet volt ezeknek az ultrahideg törpecsillagok körül keringő vörös világoknak a létezése, most meg nem is egyetlen árva bolygónk van, hanem három” – mondta a tanulmány társszerzője, Emmanuel Jehin. Szerinte a felfedezés paradigmaváltást hoz a kutatásban. Mind a három planétán lehetnek olyan területek, ahol fenntarthatóan megmaradhat a folyékony víz és az élet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top