Szabadidő

5 fotó, ami bizonyítja, hogy Jane Goodall tud az állatok nyelvén

Május 23-án Magyarországon járt Dr. Jane Goodall, kutató, neki köszönhetjük, hogy annyit tudunk a csimpánzok viselkedéséről. Az Instagram-oldalát böngészve akadtam ezekre a fotókra, ahol tényleg látszik, hogy Jane különleges kapcsolatban áll az állatokkal – akár csimpánzok, akár nem.

Valerie Jane Goodall született 1934-ben, Mortimer Herbert Morris-Goodall és felesége, lánykori nevén Margaret Myfanwe Joseph első gyermekeként. A család második gyermeke, Judy négy évvel később érkezett. A kis Jane második születésnapjára édesapjától egy élethű játék csimpánzt kapott, amit a Londoni Állatkertben született csimpánzkölyök után Jubilee-nek neveztek el. A barátok figyelmeztették a szülőket, hogy egy ilyen ajándéktól rémálmai lesznek a gyereknek. De Jane imádta a majmot, amely ma is ott ül angliai otthonában, egy székben. Valahol ott kezdődött a csimpánzok és az állatok iránti szeretete.

Jane Goodallnak nagy szerepe volt abban, hogy ma mennyi mindent tudunk a csimpánzok viselkedéséről. Az egyik, talán a legnagyobb megrökönyödést kiváltó magatartás, melyet megfigyelt, a csimpánzok eszközhasználata. Amikor a termeszek erősen elszaporodnak, a csimpánzok órákon át képesek a termeszvárak mellett ücsörögni, és termeszeket “halászni”. Kiválasztanak egy alkalmas bejáratot, beledugnak egy hosszú fűszálat, megvárják, míg a termeszek erős rágóikkal rákapaszkodnak, és mikor kihúzzák a fűszálat, megeszik róla őket.

Happy 82nd birthday #JaneGoodall. Help #JanesWish come true by joining and supporting @rootsandshoots!

A photo posted by Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst) on

 

 

Happy #stpatricksday! May your day be bright and green. ☘ Photo by Michael Neugebauer

A photo posted by Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst) on

 

Kisses from Crispin, one of Dr. #JaneGoodall's family dogs. #TBT #throwback #dogs

A photo posted by Dr. Jane Goodall (@janegoodallinst) on

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top