Szabadidő

Női fogamzásgátló-származékok vannak a Balatonban

Ettől még lehet fürdeni a tóban, a Balaton vize kiváló, de a szennyvíztisztítás hatékonyabbá tételét sürgetik a szakemberek.

Egyértelműen kimutatható a női fogamzásgátló tabletták hormontartalma a Balaton vízgyűjtő területén – állítják a tihanyi limnológiai kutatóintézet szakemberei.

Jó hír, hogy egyelőre elenyésző az élővizekben megtalálható hormonok mennyisége, de idővel jelenlétük a Balaton élővilágára és az emberekre is veszélyes lehet.

Bár a szennyvíz alapos tisztításon megy át Magyarországon, de a jelenleg alkalmazott módszerrel a gyógyszerszármazékokat teljesen nem lehet kivonni belőle.

Pirger Zsolt, az intézet szakembere az M1 Kék bolygó című műsorában kifejtette, ezeket a gyógyszerhatóanyagokat – például a szteránvázas vegyületeket, amilyenek ezek a fogamzásgátló hormonok is –, körülbelül tíz-harminc százalékos hatékonysággal tudják eltávolítani a szennyvíztisztítók.

A szakember szerint a szennyvíztisztítási technológiák változtatásával megoldható lenne a probléma.

Pirger Zsolt hangsúlyozta, hogy teljesen szabadon lehet a Balatonban fürödni, vízminősége kiváló. A csapvízhez hasonlóan nincs nagy gond, de az tény, hogy a női fogamzásgátlók származékai kimutathatóak a tó vízgyűjtő területén, ebből adódóan bekerülhetnek a csapvízhálózatba is.

A jelenleg forgalomban lévő fogamzásgátló tabletták többsége rendkívül alacsony hormontartalmú, egyebek mellett ennek köszönhető, hogy egyelőre csak nagyon kis mértékben található gyógyszerszármazék élővizeinkben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top