Szabadidő

Városnézés ingyen: barangold be Firenzét online!

Bár sokan mondják, hogy nyáron Firenze túl meleg, ráadásul tele van turistával (sajnos ez utóbbi igaz), azért én mindenkit arra biztatok, hogy ha teheti, látogasson el egyszer Európa ékszeres dobozába. Kezdetnek a nappalidba hozom Firenzét a Google segítségével.

Liliomos Szűz Mária-székesegyház

Amikor először jártam Firenzében, az első utam a dómhoz vezetett. Emlékszem, hogy mennyire sokkolt (jó értelemben) a hatalmas katedrális az óváros szűk utcáinak közepén. A városban szinte minden utca a dómhoz vezet. A firenzeiek büszkesége Olaszország 3., a keresztény világnak pedig a 4. legnagyobb temploma. 1478-ban, a húsvéti misén itt gyilkolták meg Giuliano de’ Medicit a Pazzik. Fivérének, Lorenzónak sikerült elmenekülnie, de a Da Vinci démonai sorozattal ellentétben nem Leonardo segítségével.

San Lorenzo és a Medici-kápolna

Számomra ez a legmisztikusabb hely Firenzében. Talán a bazilikához tartozó Medici-kápolna miatt, ami a XV. századtól szolgál a Mediciek temetkezési helyéül.

 Pitti-palota

A Pitti-palota és a hozzátartozó Boboli-kertek elképesztően látványos része Firenzének. Ugyanakkor NE kövessétek el azt a hibát, amit én, vagyis ne induljatok nyáron, délben a legnagyobb hőségben sétálni a kertben…

Palazzo della Signoria

1873-ig itt állt Michelangelo Dávid-szobora, majd átszállították a jelenlegi helyére, a Galleria della Accademia erre a célra épült termébe, hogy megóvják az időjárás viszontagságaitól, a rongálástól. Ma már csak egy replikát találhattok a pazar épület (Városháza) kapujában.  Mindenképpen érdemes egy túrát tenni a Palazzo Vecchióban, ahol többek között Lorenzo Medici dolgozószobájába is beléphettek.

 A Köztársaság tér

Azt kedvelem ebben a helyben, hogy a helyi művészek a tér egyik részén ülve rajzolják, festik  a város nevezetességeit. Közben különböző legendákat mesélnek a turistáknak, és nemcsak a kész képekből válogathatsz, hanem kérésre, ott, előtted megörökítik a városnak azt a részét, amit a legjobban szeretsz.

San Miniato al Monte

A San Miniato al Monte egy olyan csendes hely, ahol annak is sikerül relaxálnia, aki akkor már rég lemondott erről. Ez a bazilika Firenze egyik legrégebbi építészeti műemléke, még a XI. században kezdték építeni. A templomhoz a legkönnyebben busszal lehet eljutni. A kilátás pazar, a San Miniato al Monte mögött található hatalmas temető híres olasz művészek, politikusok nyughelye.

 Piazzale Michelangelo (kilátás a városra)

Három helyről csodálatos a kilátás Firenzére. Az egyik a korábban már említett San Miniato al Monte sírkertje. A másik a Belvedere-erőd udvara, a harmadik pedig a Piazzale Michelangelo.

Ponte Vecchio

Sokakkal ellentétben én nem szerettem bele a Ponte Vecchióba. Viszont elhiszem, hogy a tömegeket lenyűgözi az Uffici oldalánál található híd. Csak óvatosan arrafelé, ugyanis néhány hete beszakadt az út, alig pár méterre a hídtól.

 

 Olvass még Firenzéről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top