Szabadidő

Most terem a gyomnövény, ami az embert is megmérgezi

Égést és vakságot okozhat a kaukázusi medvetalp, amihez csak nagy óvatossággal szabad hozzányúlni.

Magyarországon csak néhány éve jelent meg a kaukázusi medvetalp, de olyan agresszíven terjeszkedik, hogy egyre nagyobb veszélyt jelent a kertekre és kertészekre egyaránt.

Az 5-7 méter magasra is megnövő gyomnövény furokumarinokat tartalmaz, elég nagy mennyiségben. Ez egy rákkeltő anyag, amit a bőrt különösen fényérzékennyé teszi. Ha az érintett bőrfelületet UV sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 16–48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta. Ezek helyén feketés, lilás bőrelszíneződések és hegek maradnak vissza. Szembe kerülve átmeneti, vagy akár végleges vakságot okoz.

A kerti növények is megszenvedik, ha felbukkan, mert az óriási levelei miatt kevés napfényhez jut a többi növény.

Most terem a gyomnövény, ami az embert is megmérgezi

Nem könnyű ellenfél a kaukázusi medvetalp: ha kivágják, azonnal újrahajt, 4-6 hét alatt teljesen regenerálódik a mélyre nyúló karógyökereivel, melyeket a gyomirtók sem érnek el. Épp ezért ki kell ásni a gyökereket, a Wikipédia szerint érdemes egy nagy kőlapot rakni a gyökér fölé, így két éven belül elpusztul a növény.

Fontos, hogy zárt ruházatban és védőszemüvegben kell az irtáshoz fogni. 

veszélyes növény leginkább a Felső-Tisza-vidéki ártereken, Zirc környékén, illetve a Kőszegi-hegységben látható, ahol kellően nedves, árnyékos környezetet talál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top