Szabadidő

Mikor lesz legközelebb kék hold?

Biztosan emlékeztek még a tavaly július végi káprázatosan szép kék holdra. Egyelőre várni kell még a következő csodás látványra, de kedvcsinálóként addig is nézzétek meg az utolsó kék hold fotóit. És persze azt is eláruljuk, mikor láthatjátok a legközelebb a különleges természeti jelenséget.

Tudjátok, mi az a kék hold? És mégis mitől olyan különleges? Akkor eláruljuk. Ritkán, de előfordul, hogy egy hónapon belül kétszer nő a hold teljes méretére, vagyis kétszer láthatjuk a csillagos égen a teliholdat.

Két telihold egy hónapban = kék hold

Hogyan lehetséges mindez? Nos, azon egyszerű oknál fogva, hogy a holdciklusok megközelítőleg 28 naposak. Már pedig a 31 napos hónapokban előfordulhat, hogy a hónap első egy-két napjában és ugyanezen hónap utolsó egy-két napjában is telihold ragyog az égen. Mindig a második, tehát a hónap utolsó napjaiban felbukkanó teliholdat nevezzük kék holdnak.

A jelenség nem mondható túlzottan gyakorinak, általában két-három évente kerülhet rá sor. És ezekben az években értelemszerűen 13 teliholdat figyelhetünk meg. Mágikusnak tűnik, igaz? Valójában az is, még az asztrológia is kiemelten foglalkozik a kék hold jelenségével.

Miért éppen kék hold?

Az elnevezés valójában egy véletlenül – már ha egyáltalán léteznek véletlenek – kipattant ötlet eredménye. James Hugh Pruett amatőr csillagász még 1937. augusztus 21-én gondolta úgy, hogy kék holdnak nevezi az éppen az égbolton látott teliholdat. Augusztus 21. – vagyis az a telihold nem is volt kék hold, hiszen ebben az évben 12 teliholdat számoltak össze a bűvös 13 helyett.

Deborah Byrd, az Earth & Sky rádió producere a hetvenes évek végén talált egy feljegyzést a 13 teliholdas évekről. Ő kezdte el használni a kék hold megnevezést a rádiójában az egyazon hónapon belüli második teliholdra.

Mikor lesz a következő kék hold?

A jelenség nem túl gyakori, ahogyan arról már szó esett. A következő csodaszép kék holdra egészen 2018. január 31-ig kell várnunk. Bízzunk benne, kristálytiszta idő lesz aznap éjjel. Addig is nézz gyönyörű fotókat a 2015. július 31-i káprázatos kék holdról.

(EarthSky)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top