Szabadidő

A programozás gyerekjáték – mostantól

"Hogyan készítsem fel a gyerekemet egy olyan világra, ahol szinte minden tevékenység mögött a számítógép áll?" – merülhet fel a legtöbb szülőben. Aggodalomra semmi ok! Ezzel a bájos könyvvel egy csapásra megtanulja a gyerkőc a számítógépes gondolkodás alapjait anélkül, hogy észrevenné.

A számítógépes programozás a jövő univerzális nyelve. A kódolás olyan, mint a színes ceruzák vagy a LEGO kockák: fejleszti a kreativitást és a képzelőerőt. Ebből indult ki Linda Liukas – finn programozó, meseíró és illusztrátor, társalapítója a Rails Girls globális mozgalomnak, amelynek célja, hogy a nőket megismertesse a programozás alapjaival –, és megírta a Helló Ruby! Kalandozások Kódföldén című képeskönyvet. Ez a cuki, vidám kötet kedves mesét és játékos feladatokat is tartalmaz, s nem csak a jövő programozóinak készült. Ruby egy kíváncsi kislány, aki kalandos útja során számítógép nélkül tanulja meg a számítógépes gondolkodás alapjait, kezdve azzal, hogy egy nehezebb problémát kisebb részekre bontva egyszerűbb megoldani.

A bájos illusztrációkkal teli könyvnek nem az a célja, hogy megtanítson programozni. Elsősorban a számítógépes gondolkodás alapjait mutatja be, hiszen erre nem csak a jövő programozóinak lesz szükségük. A kötet feldolgozása során a gyerekek megtanulják, hogyan bonthatnak egy problémát kisebb részekre, miként ismerhetik fel a szabályszerűségeket, hozhatnak létre lépésekből álló terveket és közelíthetnek egy feladathoz a megszokottól eltérő módon.

A programozás gyerekjáték – mostantól

A programozás és a játék összefüggését vizsgálom, és meggyőződésem, hogy az analitikus gondolkodás tanításán kívül életre szóló élményeket is tudunk nyújtani a gyerekeknek. Ez a generáció már úgy nő fel, hogy a számítógép a mindennapjaik szerves részévé válik. Ezért fontos, hogy arra bátorítsuk a gyerekeket, hogy fedezzék fel a technológiát, és úgy tekintsenek a billentyűzetre, mint az alkotás eszközére” – vallja Linda Liukas, aki ráadásul még Budapestre is eljön.

A programozás gyerekjáték – mostantól

Szeptember 27-én (kedden, 17 órától, angol nyelven) előadást tart a TEDxBudapest Klubban, melynek során megismerteti a komputációs gondolkodáshoz vezető logikus gondolkodás alapjait, és megmutatja, hogy játékokon keresztül hogyan hozhatjuk közelebb a technika és a kódolás világát a gyerekeinkhez. A játékos gyakorlatoknak – és Linda Liukas eddig megjelent könyveinek – célja, hogy a gyerekek kíváncsiságát felkeltve megismertesse velük a programozásban rejlő alkotás csodáját, hogy számukra a “gépezés” ne csak a passzív videojátékokat jelentse, hanem hasznos és szórakoztató aktivitássá váljon.

Linda
Linda Liukas

Az előadással párhuzamosan a Logiscool 6-8 éves gyerekeknek tart foglalkozást, ahol a gyerekek belekóstolhatnak a programozásba, alkothatnak, készíthetnek játékot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top