Szabadidő

Majonézes pizza és a többiek – 6 gasztrofurcsaság a világból

Belegondoltál már abba, hogy a kínai, amit vacsorára eszel, vagy a sangria, amit utána elszürcsölsz, eredetileg hogyan készül? Vagy sokkal inkább, hogyan fogyasztják őket "őshazájukban" Milyen szabályok mentén készül a valódi francia baguette, vagy mit jelent az olaszok számára a cornetto?

A szigorú francia baguette

Évi tízmilliárd baguette készül Franciaországban. A francia baguette szigorú szabályok szerint sütik.

  • Nem használnak hozzá tartósítószert
  • Csupán három hozzávalót tartalmazhat: liszt, élesztő és só
  • Minden egyes baguette pontosan 250 grammot kell hogy nyomjon.

Olasz cornetto reggelire

Az olaszok alig reggeliznek. Legfeljebb egy kávét vagy egy cornettót fogyasztanak menet közben. Ez nem jégkrém, hanem sokkal inkább egy croissant jellegű péksütemény csokis, vaníliás vagy éppen lekváros töltelékkel.

Kínai zöldségek?

A hazai és más országokban is működő kínai éttermek kínálatáról számtalan legenda kering. Így például az is, hogy ezekben az éttermekben seregnyi olyan zöldséget is felhasználnak és kínálnak, melyek valójában egyáltalán nem honosak Kínában, köztük a répa, a paradicsom vagy éppen a brokkoli. A hagyományos kínai ételekben sokkal inkább a zöldhagymáé vagy a reteké a főszerep.

Spanyol sangria

Tévhit, hogy Spanyolországban a víz helyett is sangria folyik. Sokkal inkább csak a turisták számára tűnik úgy, mintha a sangria lenne az autentikus spanyol italok netovábbja. Az édes, gyümölcsös ízesítésű bor valójában a turisták itala. Tinto de veranót, “nyári bort” sokkal gyakrabban rendelnek hűsítőként a helyiek, mint sangriát, különösen Andalúziában. Ez hasonlít a mi fröccsünkhöz, vörösborból készítik, de jéggel és szóda helyett citromos szódával öntik fel vagy cukros, citromos üdítővel.

Majonézes pizza és a többiek - 6 gasztro furcsaság a világból

Mennyit kell várni a juharszirupra?

40 évet. Ennyi idő kell ugyanis az édes nedvet adó cukorjuharnak, vörös juharnak vagy épp a fekete juharnak, hogy elérje a kívánt ízt és minőséget. Az ennél fiatalabb fák nedve állítólag még nem felhasználható.

Majonézes pizza és a többiek - 6 gasztro furcsaság a világból

Japánban a pizza

A japán emberek közel 70%-a eszik rizst naponta legalább egyszer. De azt tudtad, hogy a majonéz az egyik ízesítő, amit a legszívesebben tesznek a pizzájukra?

Philip Rosenthal, a Szeretünk Raymond című népszerű sitcom producere nemrég ellátogatott hat, turisták által kedvelt városba, köztük Párizsba és Tokióba, hogy megkóstolja a helyi finomságokat. Mindeközben megismerkedett a különböző kultúrákkal és számtalan gasztronómiai furcsasággal. A fentieken túl számos érdekességgel szolgál a “Hat város Phil tányérján” című műsorban, amit a TV Paprikán láthattok.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top