Szabadidő

Depresszióssá tesz az óraátállítás

Érezhetően többen fordulnak depressziós tünetekkel az orvoshoz a nyári időszámítás után, az óraállítást követően – világít rá egy dán tanulmány.

Mintegy 185 ezer depressziós beteg 1995 és 2012 között rögzített diagnózisát elemezve arra jutottak dán kutatók, hogy a nyári időszámításról a téli időszámításra való áttérés sokak számára okoz szenvedést. Az átállást követően novemberben 8 százalékkal magasabb a depressziós esetek száma ahhoz képest, ami az átállás előtti időszakra jellemző.

Soren D. Ostergaard, a kutatást végző professzorok egyike szerint nyilvánvalóan az óraátállítás növeli a depressziós esetek számát, nem a rövidülő napok vagy a rossz időjárás. “Reggel hét és nyolc között valószínűleg nem sokat nyerünk az átállással, mert akkor a legtöbben úgy is zuhanyozunk, reggelizünk, vagy munkába, iskolába megyünk. Viszont mire hazaérünk, és végre szabadidőnk lenne délután, már sötét van” – fejtette ki Ostergaard. 

A tanulmány megállapításai érdekesek lehetnek a depresszióra hajlamosak és családtagjaik számára, akárcsak a betegséggel foglalkozó szakembereknek.

Idén ősszel október 30-án, vasárnap állítunk órát. Hajnali háromkor visszatekerjük hajnali két órára, és egy órával tovább alszunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top