Szabadidő

Mindent a 2016-os óraátállításról

Szinte mindenkiben minden évben felmerül a kérdés, vajon mégis mi értelme az óraátállításnak? Sokan támogatják, még többen támadják, és fölöslegesnek tartják. És való igaz, még ez az egyetlen órás ide-oda tologatás is kihat a szervezetre. Az ugyanakkor mindenkinek jó hír lehet, hogy ezen a négynapos hosszú hétvégén vasárnap reggelre virradóan egy órával többet aludhatunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a 2016-os óraátállítással kapcsolatosan.

A legfontosabb kérdés: mikor állítjuk át az órát 2016 őszén?

Pontos dátumot nem határoztak meg a nyári és az őszi óraátállításhoz, a fix pont így előbbi esetében március utolsó hétvégéje, míg utóbbinál október utolsó hétvégéje. 2016 őszén az óraátállítás így október 30-a vasárnapra esik. Vasárnap hajnali 3 óráról állítjuk vissza hivatalosan az órákat hajnali 2 órára.

Miért éppen ebben a hajnali időpontban történik az óraátállítás?

A válasz nagyon egyszerű. Ebben az időpontban a legtöbben alszunk, így valójában semmit sem érzékelünk az egészből. A közlekedési menetrendeket ugyanakkor nagyon is érinti az óraátállítás, tavasszal a hajnali járatok máris egyórás késéssel futnak be az érkezési helyre, októberben pedig egy óraigazítást követően 1 órát várakoznak, hogy a már téli időszámítás szerinti hajnali 3 órakor folytathassák útjukat. A legkevesebb tömegközlekedési járművet ebben az idősávban indítják, így a tömegközlekedést is csak kismértékben befolyásolja az óraátállítás.

Mire jó és miért kell az óraátállítás?

Amikor nagyon sok éve bevezették, azzal érveltek, azért kell az órákat átállítani, mert azzal a nappalokat hosszabbnak érezzük, tovább tartózkodhatunk a szabadban, így később kapcsoljuk fel a villanyokat, később ülünk a tévé elé, és ezzel jelentős energiát spórolhatunk. Mindez igaz is volt egészen addig, amíg a légkondicionáló berendezések nem turbózták fel a nyári áramfogyasztást. Az őszi óraátállítással nem spórolunk energiát, a tavaszival ugyanakkor a statisztikák szerint a légkondik ellenére is még mindig kedvezőbbek a fogyasztási adatok.

Tavasszal 1 órával előre, ősszel 1 órával visszafelé állítjuk az órákat
Tavasszal 1 órával előre, ősszel 1 órával visszafelé állítjuk az óramutatókat

A többség nem akarja az óraátállítást

Folyamatosan készülnek a statisztikák, a felmérések. A legfrissebb szerint öt magyar közül négy nem akar óraátállítást. Egyre többen gondolják, bőven elegendő lenne a nyári időszámítást bevezetni, és nem tekergetni évente kétszer ide-oda az órákat, hiszen ez a változtatás a biológiai óránkra és az idősebb és érzékenyebb egyéneknél az egészségre is kihat.

Sokan azt sem tudják, mikor melyik irányba kell állítani az óramutatókat. Nos márciusban tekerjük előre, akkor veszítünk egy órát ezzel, októberben pedig visszafelé húzzuk, és ekkor kapjuk vissza a tavasszal “elvesztett” időt.

Az ideális megoldásra egyelőre még várni kell, és az sem valószínű, hogy a közeli jövőben változtatnának bármit is hivatalosan az óraátállítással kapcsolatban. Vagyis marad az, hogy a nyári időszámításhoz tavasszal 1 órával előre, a télihez pedig ősszel ugyanennyivel visszaállítjuk az órákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top