Szabadidő

Roberto, a mulatós masszőr és társai – a mulatós sztárokat semmi sem állíthatja meg

Az X-Faktor és a többi tehetségkutató rég száműzte a mulatóst, pedig egy ország kedvenc műfajáról van szó, ami tele van felfedezetlen gyöngyszemekkel és csiszolatlan gyémántokkal. A válogatásunkban látható előadók jó eséllyel a mainstream média segítsége nélkül is elképesztő karrier előtt állnak a falunapok és kajafesztiválok színpadain.

Violin-VB

Violin-VB olyannyira új arc a mulatós-lagzis zenészek mennyei nagyszínpadán, hogy a facebookos rajongói gyűjtését is csak idén nyáron kezdte meg, amire olyan üzenetek garmadája volt a reakció, mint a “Légy szíves hagyjál békén, nem akarok a csoportod tagja lenni”, vagy a “Mi a ki****tt g***t vesztek mindig vissza”. Az emberek nem értékelik eléggé egy nagy művész szárnybontogatását. Violin-VB amúgy tesz érte, hogy színvonalas kontenttel lássa el oldalát, például néhány naponta teljesen értelmetlen Facebook Live-okkal jelentkezik, amik nagyjából annyiból állnak, hogy nézegeti magát a képernyőn, beszél a semmiről, és vagányságból egyszer még bokszolt is. A művész úr főképp a Budapest TV Mulatós Show-jában tesz a jókedvünkért, ahol rendszerint dekoratív táncoslányok társaságában lép fel a védjegyéül szolgáló kockás sapkában. Violin-VB nemcsak egy laza partiarc, az ő dalainak üzenete van, például a “fel veszük a lóvét kamatra” című szám nem csak mondanivalójával, de helyesírásával is megadja az alaphangot.

Felveszik a lóvét kamatra,
Mulatoznak belőle, de még ma.
Mi lesz így veletek, cigányok,
Mennek a behajtók ti rátok.

Mulatós Kata

Ha valaki oklevelet kap a Budapest TV-től az eddigi sikeres előadói munkája elismeréseként, az nem úszhatja meg, hogy szerepeljen professzionális szakmai összeállításunkban. A magát csak háromgyermekes anyukaként beharangozó Katának ez a megtiszteltetés még 2014-ben adatott meg, vagyis nem teljesen új leány a szakmában, de az biztos, hogy a nagy áttörés – fellépés a Vecsési Káposztafesztiválon? – még várat magára. Kata menedzsmentjének eddigi legnagyobb tévedése, hogy mostanáig főképp csak az énekesnő hangjára támaszkodtak, és rendesen fel kell túrnia az internetet annak, aki mozgóképen szeretné megcsodálni az előadói képességeit. A csatolt, ritkaságszámba menő felvétel jól mutatja, hogy Katán nem fog ki a táncolva éneklés nehezen megtanulható tudománya, és páratlan érzékenységgel olvad össze a vérprofi háttérvetítéssel. Egyedül is uralja a színpadot, és amikor kiönti a szívét, ott bizony szem nem marad szárazon:

Egy szép nyári, nyári este
Vártalak, de nem jöttél még.
Mondtam néked kedvesem, ne bántsd többé szívemet,
Mert te engem nem szeretsz, verjen meg a szent kereszt.

Mimi

A Mimi jelen esetben nem egy női előadót takar, hanem egy igazi alfahímet, Sárközy Mimit, akinek valószínűleg komoly anyagi gondjai lehetnek, ugyanis feltűnően gyakran énekel a pénzügyi problémáiról. Elmulattam a lóvémat, Nincsen pénzem, Elindultam pénzt keresni Janinak… Csak néhány cím, ami jellemzi Mimi munkásságát. Persze a pénztelenség relatív, ugyanis előadónk kifejezetten snájdigan öltözik, és minden klipjében úgy néz ki, mint aki most lépett ki a divatkatalógusból. A pénzügyi gondokon nem csodálkozunk, mivel a másik oldalon meg ott vannak az olyan dalai, mint a Veszek neked gyémántokat, a Húszezresből sok van vagy az Elmegyek én mulatni. Egyszer fent, egyszer lent.

Nincsen pénzem elkártyáztam az este,
Amit adott ez a barna menyecske.
Jó az isten add vissza az éjszakát!
Párosával ölelem a barna cigánylányt.

Daavid

A Házibuli Attilával népszerű műsorvezetője által csak “Kis országunk legnagyobb Daavidjaként” beharangozott Daavid már a neve írásmódjával képes kisebb káoszt okozni, de efölött érdemes szemet hunyni, ugyanis ahol ő van, a hangulat is odajön. Legalábbis ezt állítja magáról facebookos bemutatkozásában, bár azt nem részletezi, milyen hangulatra gondol. Nem is kell, hiszen aki megnézi egy fellépését, az tudja, hogy Nagykanizsa karaoke-versenyen felfedezett állócsillaga némi képzavarral élve bárkiből előhozza a bulibárót, elég csak megnézni a nézését meg a járást (jó, inkább a színpadi mulatós mozgását). Daavid azonban nem elégszik meg annyival, hogy szombatonként bepirosfröccsözött nótázókat mulattasson, neki van egy hazafias, lírai énje is. A Szállj, szállj galamb klipjében úgy simogatja a fűszálakat, mint Russell Crowe a búzát a Gladiátorban, sőt még egy fűszálat is a szájába vesz az autentikus vidéki hangulat kedvéért. A népi motívumos ingre pedig nagyon vigyáznék a helyében, mert annyira menő, hogy le fogják tépni róla. Fő előfordulási helye: Muzsika TV.

Magyar babám csak hazavár,
Nélkülem ő is csak árva madár.
Szállj, szállj, hazaszállj,
Szívem nem lesz rabmadár,
Árva vagyok idegenben,
Mert én magyarnak születtem.

Mohácsi Brigi

Mohácsi Brigi karriertörténete már-már klasszikusnak mondható. Gyerekkorában énekelgetett a faluban – Erdélyben történt –, és többen megdicsérték, milyen jó hangja van, és a tiszteletes úr elvitte a zeneiskolába. A többi már történelem! Brigi Romániában zenei egyetemen fejlesztette a hangját és az előadói képességeit, de aki attól fél, hogy túlcsiszolták nekünk ezt a csiszolatlan gyémántot, az egy percig se tartson ettől. Brigi nem lett kultúrsznob sem, és máig kitart kedvenc műfaja, a mulatós mellett, és a Sláger tévén lehet gyönyörködni a hangjában. Nem próbálja bonyolult mondanivalóval fárasztani a hallgatóit, és egyszerű, de megfontolandó üzenetekkel operál:

Süt a nap, kicsit felkapnak a hullámok,
Isszuk a koktélt, egészségetekre lányok!
A tenger fölött repülnek a sirályok,
Egész nap mi vagyunk a királyok!

A Két paraszt (Erős testvérek)

A mulatós zsáner Defekt Duója, Tiszakécske büszkeségei annak idején a merész Két paraszt néven kezdtek bele országhódító hadjáratukba, de úgy tűnik nem mindenki szerette a viccet, így mostanság a sokkal konszolidáltabb Erős testvérek néven parádéznak azokon a helyeken, ahol az emberek már ráuntak az egy szál szintetizátorral fellépő legényekre és leányokra, mégis ugyanazokat a dalokat szeretnék hallani, csak riffelős, rockos gitárhangzással. A műbajuszok és a műparaszt szerkók paródiazenekart sejtetnek, de ők nem változtatják meg a dalszövegeket, csak rockos alapokra helyezik őket: nem hiába sorolják be magukat az igencsak tágan értelmezhető agrár rock kategóriába.

Roberto, a mulatós masszőr

Ha valaki rögtön az első lemezének az Inni kéne és mulatni! címet adja, attól nem várhatunk mást, mint világszínvonalú mulatásit. Szabolcsi, pontosabban nyíregyházi gyerekként Robertónak vérében van a jókedv, sőt még OSZK vizsgája is van róla, hogy ezt tolmácsolhatja a színpadon. Roberto nagyon tud élni, hiszen a dáridózás mellett masszőrként dolgozik, és aki külön kiemeli a honlapja biográfiájában, hogy már volt alkalma megmasszírozni Kiszel Tündét is, azelőtt én meglengetem a nem létező kalapom. Extravagáns zakóival divatmagazinokat lehetne megtölteni, tüsis-zselés haja pedig akkora védjegy, mint Cindy Crawford arcán az anyajegy. Robert megbecsüli szabolcsi gyökereit és származását, olyannyira, hogy még nótákat is írt ról. A Ne szégyelld a bőröd színét vagy a Sej, szabolcsi gyerek vagyok című slágerek még mondanivalóval is bírnak, ami igen ritka ebben a műfajban.

Felszántatom, felszántatom, a napkori főutcát,
Vetek bele, vetek bele, piros pünkösdi rózsát.
Ha az a föld fekete föld, piros rózsát teremjen,
Minden szőke meg barna kislány, csak engemet szeressen!

Ger Mery

Meryt mostanáig csak egyszer láttam életem során, és nem tudok róla semmi konkrétumot, csak annyit, hogy nem zenében, hanem performanszban utazik, viszont abban nagyon erős. A Budapest TV Mulatós Show-jában idén alkalomadtán akkora műsorokat vág le, hogy annak szürrealitása már-már a Rémálom az Elm utcában legfélelmetesebb pillanatait idézi. Romeo, a műsorvezető táncos lányként szokta felkonferálni Meryt, aki sáljával egyenesen papi eleganciára tesz szert, de ahogy a videó is mutatja, a zászló is ugyanolyan jól áll neki. Ger Mery megmutatja, hogy egy mulatós programban is szükség lehet a líraibb pillanatokra, és az emberi mozdulatok csodájának erejére. Még a zenekar tagjainak arcán is látni a döbbenetet, pedig higgyük el, ők már sok mindent láttak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top