Szabadidő

Elveszítheti uniós védjegyét a Rubik-kocka

Elveszítheti bizonyos európai uniós jogait, így a védjegyét a Rubik-kocka, ha az EU bírósága novemberben végleges ítéletet mond a hosszú évek óta elhúzódó perben.

A világ egyik legismertebb logikai játéka, a Rubik-kocka a közeljövőben komoly jogi veszteséget szenvedhet el. Úgy tűnik, egyre nagyobb az esélye, hogy az unió bírósága belerúghat a Rubik-kockába, és megfosztja bizonyos márkavédelmi jogoktól.

Rubik Ernő találmányáért ma is milliók rajonganak világszerte, ezért is gondolják sokan, a bírósági ítélet komoly általános következményekkel járhat. Ugyanis ha Rubikék ellen ítélnek, az gyengítheti az intellektuális tulajdonviszonyok védelmét is.

Az ügy nem új keletű. A több mint egy évtizede zajló jogvitában legutóbb májusban hozott ítéletet az Európai Unió Bírósága mellett működő Főtanácsnok, akkor azt mondták ki, a Rubik-kocka formáját nem illeti meg az uniós védjegy.

A Rubik-kocka magyar szabadalma már régen lejárt, nemzetközit pedig sosem kérte rá, így a játék brit tulajdonosa, a Seven Towns jegyzett be rá védjegyet, hogy perelhessen, ha bárki más hasonló játékot gyártana. Ezt támadta meg a német Simba Toys a bíróságon. Az ügy pedig évek óta pattog az uniós bíróságokon, és hol a német, hol a brit fél javára alakul. Várhatóan novemberben végleges döntés születik az elhúzódó perben – tudta meg a 444.

Elveszítheti uniós védjegyét a Rubik-kocka
Elveszítheti uniós védjegyét a Rubik-kocka

Olvass még a Rubik-kockáról az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top