Szabadidő

735 kutyáról gondoskodik az indiai üzletember

Azt mondja, egész addig nem volt boldog az élete, míg haza nem vitte első kutyáját. Azóta több mint 700 kedvence van, és semmi pénzért nem válna meg tőlük.

“Az én farmom ezeknek a kutyáknak az utolsó menedéke” – kezdte a BBC-nek adott interjúját Rakesh Shukla, indiai üzletember. Elismerte, nem volt mindig nagy állatbarát. Hét évvel ezelőttig el se tudta volna képzelni, hogy bevételeinek jelentős részét majd egy saját fenntartású kutyamenhelybe ölje bele. Pedig ez történt.

Rakesh élete 2009-ben változott meg gyökeresen, mikor hazavitte első kutyáját. Egész addig élte a sikeres üzletemberek fényűző életét: házakat, kocsikat vásárolt, beutazta az egész világot, de azt mondja, nem volt boldog. Aztán egyszer csak betoppant az életébe Kavya, a 45 napos golden retriever.

Mikor hazaértünk, kiengedtük őt a dobozából, mire elszaladt, és elbújt egy ajtó mögött. Látszott rajta, hogy össze van zavarodva, és hogy retteg. Nem tudom megmagyarázni, miért csináltam, de látva a kiskutya félelmét, lehasaltam a padlóra, és úgy próbáltam közelebb kerülni hozzá. Közben halkan suttogtam neki, hogy minden rendben lesz. Rám nézett. Én pedig vissza rá. Az volt az a pillanat, mikor végleg elvesztem.”

Kép forrása: BBC/Asif Saud
Kép forrása: BBC/Asif Saud

Rakesh második kutyáját, Luckyt három hónappal később fogadta örökbe. Az utcáról. “12-13 napja eshetett már egyfolytában, mikor rátaláltam. Rettenetes állapotban volt: csontsovány és csuromvizes. Nem volt kérdés, hogy hazaviszem.” És valahányszor kóbor, idős, elhagyott kutyára bukkant, Rakesh mindig hazavitte őket. Egész addig, míg felesége meg nem elégelte a dolgot.

Kép forrása: BBC/Asif Saud
Kép forrása: BBC/Asif Saud

Az indiai férfi ekkor vásárolta a telket, amire a későbbi menhelyet építette, és ami ma már 700-nál is több kutyának ad otthont. Rakesh azt mondja, az állatvédők időről időre kritizálják őt, mert nem engedi be őket a menhelyre, és már többször meg is próbálták bezáratni a helyet, de eddig nem jártak sikerrel. “Amíg én élek, a kutyáknak mindig lesz helyük nálam. Akkor, 2009-ben megfogadtam, hogy csak akkor ér véget a mi barátságunk, ha valamelyikünk meghal.”

Olvass még többet különleges állatmenhelyekről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top