Szabadidő

Túl vagyunk az év leghosszabb éjszakáján

Az év legrövidebb nappala és leghosszabb éjszakája a téli napforduló időpontjához kapcsolódik. December 21-re virradóra kezdődik egyúttal a csillagászati tél is, mégis jó hír, hogy ezzel a nappalok, ha még lassanként is, de egyre hosszabbak lesznek.

A téli napforduló olyan csillagászati kifejezés, amellyel a Nap helyzetét a Föld Egyenlítőjéhez viszonyítják. December 21-én az éjszaka, míg (többnyire) június 21-én a nappal a leghosszabb. Ma reggelre virradóra így túl vagyunk az év leghosszabb éjszakáján. A déli féltekén mindez természetesen éppen fordítva zajlik.

A téli napforduló tehát az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, ezzel az év legrövidebb nappalát és ugyanígy a leghosszabb éjszakát éljük meg.

A csillagászati jelenség az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét is jelenti. 2016-ban december 21-én délelőtt 10 óra 44 perckor fordul át a Nap – vagyis csillagászati értelemben ez a pillanat a téli napforduló ideje –, és ezután lassan, de egyre hosszabbodnak a nappalok – írja a Dehir.hu.

Mától egyre hosszabbak a nappalok
Mától egyre hosszabbak a nappalok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top