Szabadidő

Színváltós béka az év kétéltűje

A mocsári békát választotta a 2017-es év kétéltűjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya. A hímek bekékülnek, ha eljön a nászidőszak.

Nem akármilyen állat lett az idei év kétéltűje: a mocsári béka egyik megdöbbentő tulajdonsága, hogy az egyébként barna színű békák hímjei a tavaszi nászidőszakban gyönyörű kék színben pompáznak. A kiválasztás hátterében azonban elsősorban nem ez, hanem a hazai állomány aggasztó mértékű megfogyatkozása áll.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint a mocsári békának zavartalan, természetes állapotú élőhelyre van szüksége. Sikeres szaporodása a tavaszi vízviszonyokon múlik.

Színváltós béka az év kétéltűje

Az utóbbi évek aszályos tavaszai miatt egyedszáma csökkent. A nedves, de nem túlzottan magasan fekvő élőhelyekhez, például: az alföldi Turjánvidék, Szatmár-Bereg lápjai, a Kis-Balaton vagy a Tisza és a Dráva ártéri erdőségeihez kötődik. Kifejlett korában a szárazföldön tartózkodik. Főleg éjszaka és esős időben, vagy a hajnali harmattól nedves növényzetben vadászik. Gerinctelen állatokkal táplálkozik.

A hímek csupán néhány napra öltenek kék nászruhát. A kék szín kiterjedése és intenzitása egyedenként változó, de valószínűleg nem a hímek rátermettségét jelzi. A feltűnő külső inkább arra szolgálhat, hogy a hímek messziről felismerjék egymást a sűrű szaporodási gyülekezetekben, és ne egymással próbáljanak párba állni. Az élőhelyükről kiemelt hímek órák leforgása alatt visszabarnulnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top