Szabadidő

Véget vetnek a kardszárnyú delfinek kínzásának Kaliforniában

A San Diegó-i SeaWorldben a hatvanas évek óta parádéztatták a kardszárnyú delfineket. Vasárnap azonban ennek vége szakadt.

Vasárnap tartották az utolsó orkashow-t a San Diegó-i SeaWorldben. A vezetőség azt ígéri, hogy 2019-ig az orlandói és a San Antonió-i parkjaikban is beszüntetik a kardszárnyú delfinekkel előadott show-műsorokat. Mindemellett a park az orkák fogságban szaporításával is felhagy.

A orkashow-k beszüntetésével kapcsolatos végleges döntést azok után hozták meg, miután pénteken elpusztult a San Diegó-i park híres orkája, Tilikum. Az állat – aki három gondozóját is megölte élete során – a Blackfish című, 2013-ban készült dokumentumfilm főszereplője volt, mely a kardszárnyú delfinek fogságban tartása ellen szállt síkra.

Véget vetnek a kardszárnyú delfinek kínzásának Kaliforniában

Aktivisták azt akarják elérni, hogy a SeaWorld bocsássa szabadon a parkjaikban élő több mint 20 kardszárnyú delfint, ám a vállalat erre nem hajlandó, ugyanis szerintük a fogságban született és nevelkedett orkák nem maradnának életben az óceánban.

Azt tervezik ugyanakkor, hogy kardszárnyú delfinekkel kapcsolatos oktatási programot indítanak, melynek középpontjában a faj megőrzése és természetes életmódjának bemutatása áll. 

Reuters

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top