Szabadidő

Gyászol az Állatkert: elpusztult az egyik koala

A budapesti állatkert két koalája közül az egyik keddről szerdára virradó reggel minden különösebb előjel nélkül elpusztult.

A hírt a Fővárosi Állat- és Növénykert a weboldalán közölte. A Vobara nevű koala váratlanul válságos állapotba került, és az ápolók erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni az életét.

Az állatorvosok napokon át küzdöttek Vobaráért, a vonatkozó gyakorlat szerint nemzetközi konzíliumot is tartottak több európai és ausztrál társintézmény bevonásával, de sajnos ez sem bizonyult elegendőnek a koala megmentéséhez.

Az állat pusztulása után haladéktalanul elvégezték a boncolást is, abból kiderült, hogy a halál közvetlen oka a tápcsatorna jelentős részére kiterjedő, hirtelen kialakult bélgyulladás, illetve bélcsavarodás volt, amely végül a keringés összeomlásához vezetett.

Koalákat csak nagyon szigorú feltételeknek megfelelő állatkertek tarthatnak, az állatorvosok és a gondozók pedig már az állatok érkezése előtt speciális nemzetközi képzés keretében sajátítják el a koalákról való gondoskodás fortélyait.

Az Állatkert közlése szerint a Vobaránál jelentkező kórkép sajnos nem ismeretlen a koalák körében, több más állatkertben is előfordult már hasonló eset.

A másik hím állatot, Nur-Nuru-Bint továbbra is láthatja a nagyközönség. Megtekintésére a legjobb lehetőség minden nap kora délután, 13 órakor kínálkozik, ekkor kapja meg a friss eukaliptuszlombot, illetve az állat szokásos napi mérlegelését is ilyenkor végzik el a gondozók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top