Szabadidő

9 sláger a ma 70 éves Fenyő Miklóstól

Március 12-én ünnepli 70. születésnapját Fenyő Miklós. Őt köszöntjük!

A Hungária-korszak

1967-ben Fenyő együttest alapított Hungária néven. Egy év múlva a Hungáriával első helyezést ért el a Ki mit tud?-on a Csavard fel a szőnyeget, Ha szól a rock and roll, Nem bújok én többé már a subába című dalaikkal. Fenyő Miklós a Hungáriával 1973 és 1979 között turnézott a Szovjetunióban, az NDK-ban, Lengyelországban, Nyugat-Berlinben, valamint az NSZK-ban. 1977-ben a Hungária felvette a Beatles-láz című lemezt, csakhogy az MVH betiltotta a dalokat, így azok csak 20 évvel később jelenhettek meg. 

Akkoriban néhány nagyokos megpróbálta belemagyarázni a sikereinkbe a nosztalgiát, de ebbéli igyekezetük fölöslegessé vált, amikor a Rock’n roll partyból, aztán a Hotel Mentholból összesen 1 200 000 példányt adtak el

– mesélte Fenyő Miklós.

1980-ban már egy új Hungária járta az országot, lemezüket két hét alatt írták meg, ez volt Rock and roll party, amit 1 évvel később újabb lemez, a Hotel Menthol követett. A Hungária 1981-ben nagydíjat nyert a Limbó hintó című dallal a tánc- és popdalfesztiválon.

Annyi erotika, jókedv, nem tudom másképp mondani: »disznóság« van a rokiban, hogy az csoda. Az első táncosaink a nézőtérről kerültek a színpadra. Láttuk, milyen jól mozognak, ráadásul spontán

 – Fenyő Miklós.

Az együttes szekere nagyon futott, felértek a csúcsra, de 1983-ban a Hungária három részre szakadt. A volt tagokból megalakult az R-GO és a Dolly Roll.

Modern Hungária – kicsit savanyú, de a miénk

1986–1989 között a Modern Talking nemzetközi sikerét követően, Fenyő Miklós és Bodnár Attila megalakították a Modern Hungária formációt. Három albumuk jelent meg, két legnagyobb slágerük az Elfújta a szél, valamint a Csók x csók volt.

Fenyő szólóban

A Modern Hungária feloszlása után Fenyő Miklós több előadó (Szandi, a Step és a Park együttes) menedzselését is vállalta. Szólókarrierjét 1994-ben indította újra. 1997 óta minden év nyarán a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tart nagykoncertet, valamint minden évben karácsonyi koncertet is tart.

1998-ban a Budapesti Operett Színház bemutatta Hotel Menthol című musicaljét, 2001-ben bemutatták a Made in Hungaria című önéletrajzi zenés játékát a József Attila Színházban.

Fenyő Miklós 2004-ben lett a XIII. kerület díszpolgára. Szóval nem hagyhatjuk ki az Angyalföldi pálmafákat.

2006-ban a József Attila Színház már a harmadik musicaljét mutatta be, ez volt az Aranycsapat.  2008-ban Fenyő Miklós zsűritag lett a TV2 akkori tehetségkutatójában, a Megasztárban, egy évvel később pedig bemutatták a mozik az életéről készült filmet, a Made in Hungariát. 2017-ben Fenyő Miklós életműdíjat kapott a Fonogram-gálán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top