Szabadidő

Daganata van a budapesti koalának

Rossz hír jött a fővárosi állatkertből: a koalának daganatos megbetegedése van. Nur-Nuru-Bin társa januárban pusztult el.

Nur-Nuru-Bin, a Fővárosi Állat- és Növénykert koalája néhány napja gyengélkedett már, mire az állatorvosok vizsgálata rendkívüli mértékű vérszegénységet mutatott ki, mi több, a kenetben daganatsejteket is találtak. Emellett pénteken már a duzzadt nyirokcsomók is tapinthatók voltak az állaton.

A diagnózis szerint a koalánál akut limfoid leukózist (lymphoid leukosis), vagyis egy a vérképző szerveket érintő daganatos megbetegedést diagnosztizáltak – közölte az állatkert szóvivője, Hanga Zoltán.

A kórkép sajnos nem egyedi a koaláknál. A limfoid leukózis az Ausztráliában élő állatoknál is jellemző megbetegedés, sőt a belgiumi Planckendael állatkertjében, ahonnan Nur-Nuru-Bin is érkezett, egy másik koalánál ugyancsak előfordult már hasonló eset.

Az állatorvosok – a koalák tartásával kapcsolatos, ilyen eseteket is számításba vevő állategészségügyi protokollt követve – természetesen minden lehetséges erőfeszítést megtesznek Nur-Nuru-Bin megmentéséért. Ha azonban az állapota tovább rosszabbodik, elképzelhető, hogy a Koalaházat le kell zárni a nagyközönség előtt – áll az állatkert közleményében.

Címlapi képünk illusztráció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top