Szabadidő

Sztárépítész tervez otthont a koppenhágai állatkert új pandáinak

Bjarka Ingels sztárépítész tervezi az új koppenhágai pandaházat. Magányos barangolásra és szerelmi légyottokra is alkalmas lesz az építmény.

Jövő év végén érkezhetnek Kínából a koppenhágai állatkert óriáspandái. Fogadásukra új pandaházat építenek, amelynek tervezését Bjarka Ingels sztárépítészre bízták a dániai állatkertben. Az építész egy tájépítész-irodával közösen a hagyományos kínai filozófia szimbóluma, a jin és jang jegyében gondolkodva készítette el a terveket. 

A tervezők célja az, hogy a látogatók érezzék magukat vendégségben a pandák otthonában, és ne az legyen az érzés, hogy a pandák érkeztek egzotikus vendégként a messzi távolból – közölte az építésziroda. 
   

A kör alakú létesítményben a jin és jang szimbóluma jegyében egymástól elkülönülő, mégis összefonódó területet kap a hím és nőstény óriáspanda. A tervezők szerint a lehető legszabadabb és legtermészetesebb körülményeket teremtik meg számukra a magányos barangoláshoz és a szerelmi légyottokhoz is.

A pandaház létrehozásához lebontják a 103 éves régi elefántházat, amely csaknem tíz éve, az új elefántház elkészülte óta üresen áll. Az állatkert sajnálja az emblematikus építményt, de állítólag túl sokba kerülne a renoválása. A pandaház sem lesz olcsó, költségeit 125-150 millió koronára (hatmilliárd forint körüli összegre) becsülik, és egyelőre várják hozzá a szponzorokat. Az építkezés november kezdődik, és várhatóan egy évig tart.

via GIPHY

Dánia és Kína II. Margit dán királynő 2014-es pekingi állami látogatása alkalmával állapodott meg a pandák kölcsönadásáról, amelytől a turizmus fellendülését várják Koppenhágában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top