Szabadidő

Gépi zenére cserélték a cigányprímásokat a híres csárdában

Több száz éves hagyománynak szakad vége idén tavasszal azzal, hogy a Hortobágyi Csárdában nem zenélnek cigány muzsikusok, helyettük autentikus népzene szól majd magnóról.

Aki csak azért utazna le mondjuk Szombathelyről a Hortobágyi Csárdába, hogy élő cigányzene mellett ebédeljen egy finomat, ne tegye. Idén tavasztól ugyanis már nem játszik cigányprímás a legendás csárdában, mint ahogy ezelőtt kétszáz éve folyamatosan. A döntés a zenészeket is meglepte, akiknek nyitás előtt szóltak, hogy mostantól nem számítanak rájuk.

“Harmadik generáció óta szórakoztatjuk a vendégeket, nagyapám 1932-ben szólaltatta meg a hegedűt először a csárdában, apám 48 évig tette ezt, nekem, úgy tűnik, 5 év jutott” – mondta a Hajdú Online-nak Burai Róbert cigányprímás, aki sejtette, hogy előbb-utóbb ez lesz a vége. “Egy ideje már tart a redukálódás, hiszen öt éve még heti öt napon zenéltünk. A végén már csak három lett, illetve még egy, ha csoport érkezett. Pedig a vendég nem lett kevesebb.”

A tulajdonos Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint az élő cigányzene megszűntetése miatt nem szenved csorbát a csárda vendéglátása, nem számítanak a vendégszám csökkenésére, ám a döntést nem indokolta Medgyesi Gergely ügyvezető. Májustól autentikus népzene szól majd a Hortobágyi Nagycsárdában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top