Szabadidő

7 dolog, amit biztosan nem tudtál a Balatonról

Tudod, hogy miért vannak olyan óriási hullámok a Balatonon? Na és azt, hogy a magyar tenger környékén a legtisztább a levegő az országban? Arról hallottál már, hogy még a római császár is itt üdült?

Ha nyár, akkor Balaton. A csodás magyar tenger méltán népszerű a turisták között. Nem véletlen, hogy a kikapcsolódni vágyók zöme választja rendszeres úti célul a tavat és környékét. Ha bárkitől megkérdeznénk az utcán, hogy mi jut eszébe a Balatonról, egészen biztos, hogy kimerítő választ kapnánk. A minden évszakban varázslatos arcát mutató tavunkat természetesen elsősorban arról az oldaláról ismerjük, amelyik páratlan élményekkel gazdagít minket. Most azért, hogy legyen némi elméleti ismeretünk is a legkedveltebb magyar üdülőhelyről, hoztunk néhány fontos információt:

  • A 77 km hosszú Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. Tihanynál a legkeskenyebb, ott a szélessége másfél km, míg Balatonvilágos és Balatonalmádi között már ez a távolság közel 13 km. A tó felülete 594 km2.
  • A Balaton déli partján lévő sekély víz a fürdőzők örömére hamar felmelegszik. De vannak olyan részei is tónak, ahol a víz mélysége még a 11 métert is eléri. A számítások szerint az átlagos mélysége 3-4 méter. Ugyan nagyon valószínű, hogy nem jegyzed meg, de még az is lehet, hogy csak azért is megtanulod: a Balatonban 1800 millió köbméter víz van.
  • Nemcsak a vizével és a hangulatos környezetével, hanem a tiszta levegőjével is csábít a Balaton. Lehet, hogy most meglepődsz, pedig érdemes tudni, hogy a Balaton környéke az ország legtisztább levegőjű területe.
  • A balatoni hullámok meredekek. A tó közepénél akár 2 méter magasak is lehetnek, de a part közelében sem sokkal, alig 10 centivel kisebbek. Míg a hosszuk 12 méter is lehet. Ezt az aktív hullámtevékenységet az okozza, hogy a környék domborzata erős szélben lüktetést idéz elő, ez pedig a Balatonon hullámokat gerjeszt.
  • A “magyar tengernél” a mediterrán éghajlat érvényesül az ott élők és nyaralók nagy örömére. Sőt, a napos órák száma is magasabb az átlagosnál. Kell ennél több egy csodás nyaraláshoz?
  • Ahogyan manapság is sok külföldi tölti a nyarat a Balatonnál, úgy régebben is nagy népszerűségnek örvendett a vidék. Olyannyira, hogy több római császár időzött a tónál annak idején.
  • A kutatók szerint az ős-Balaton sokkal nagyobb volt a mai tónál és a vize is magasabb volt, a mai déli part egészen a Zalai-dombságig víz alatt lehetett.

Olvass még többet a Balatonról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top