Szabadidő

Magyar vizsgafilmet mutatnak be Cannes-ban

Szentpéteri Áron Láthatatlanul című filmje már biztosan képviseli hazánkat a filmfesztiválon.

Az idén 70. jubileumát ünneplő május 17-én kezdődő cannes-i filmfesztivál kihirdette a vizsga- és diplomafilmeket felvonultató Cinéfondation válogatását (korábban ebben a szekcióban szerepelt Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór és Andrasev Nadja is). 

Ezúttal a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) filmrendező mesterképzésén Enyedi Ildikó osztályában tanuló Szentpéteri Áron vizsgafilmje, a Láthatatlanul kapott meghívást a programba.

A félórás rövidfilm teljes sötétben kezdődik egy olyan kiállításon, ahol a látóknak lehetőségük van kipróbálni, milyen fény nélkül tapasztalni a világot. Itt találkozik egymással Anna, aki a pasijával érkezik a kiállításra, és Balázs, a vak tárlatvezető. A találkozást máshogy élik meg, de mindkettőjükben nyomot hagy. Vajon mit kezdenek ezzel, amikor újra találkoznak?

“A legnyilvánvalóbb kérdéseken túl – mint például a viszonyulás a fogyatékkal élőkhöz, vagy hogy megpróbáljuk vizualizálni egy vak ember érzékelését – sokkal jobban érdekeltek a történet univerzálisabb, emberi vonatkozásai. Vágyak, szorongások, kíváncsiság, bizonytalanság, mindaz, ami ugyanúgy működik, ha lát az ember, és akkor is, ha nem” – vallja a forgatókönyvet is jegyző rendező.

Magyar vizsgafilmet mutatnak be Cannes-ban

A Láthatatlanult egy személyes élmény és a Barkó Tamás született vak mozgásművésszel való találkozás inspirálták, aki Józsa Bettina pályakezdő színésznővel együtt a film főszereplője is egyben.

Szentpéteri Áron 2015 szeptembere óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. A Láthatatlanul a mesterképzésen készült elsőéves vizsgafilmje, és jelenleg már a diplomafilmjén dolgozik, melyet a tervek szerint nyáron forgat Berlinben.

A cannes-i Cinéfondation zsűrijének elnöke idén az Arany Pálma- és Európai Filmdíj-nyertes román sztárrendező Cristian Mungiu (4 hónap, 3 hét, 2 nap, Dombokon túl, Érettségi) lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top