Szabadidő

Újabb munkaszüneti napot kaphat az ország

A Nemzeti Választási Bizottság keddi ülésén döntött: népszavazhatunk december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról.

A 12 tagú Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jelen lévő tíz tagja kedden egyhangúlag döntött a Bíró Zoltán magánszemély által benyújtott kérdőív elfogadásáról.  A népszavazás céljából beadott kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy

Újabb munkaszüneti napot kaphat az ország

december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?

Az NVB határozata nem jogerős, azzal szemben 15 napig lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál. Ha nem érkezik jogorvoslat, akkor indulhat a csaknem négy hónapig tartó aláírásgyűjtés.

A testület döntött két másik kérdés elutasításáról is. Az egyik azt célozta, hogy az állam 2019. január 1-jétől legalább évi 300 milliárd forinttal támogassa a lakosság és az ipar energiamegtakarítást célzó beruházásait. A másik kérdés kezdeményezésben ahhoz gyűjtenének támogatást a szervezők, hogy “a magyar állam egy új alaperőmű felépítése helyett az összes hazai háztartás számára elérhető, az energiahatékonyság növelését szolgáló vissza nem térítendő támogatással biztosítsa az ország energiafüggetlenségét”.

A testület az előbbi kezdeményezést azért utasította el, mert a költségvetést érintené, míg a másikat azért, mert az NVB szerint a kérdés nem egyértelmű, és nemzetközi szerződésbe is ütközik, így a törvény szerint tiltott tárgykört érint.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top