Valami Amerika 3

“Bátran ki merem jelenteni: ez lesz az utolsó Valami Amerika” – Megszólalnak a harmadik rész alkotói

Már forgatják, mégis alig tudunk valamit a Valami Amerika harmadik részéről. Megkerestük Herendi Gábor rendezőt, Pindroch Csabát és Oroszlán Szonját, hogy meséljenek nekünk arról, mi vár majd ránk 2018-ban a mozikban.

Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy már most megmondjuk: 2018 legnagyobb magyar filmsikere a Valami Amerika harmadik része lesz. Amikor nemrég hivatalosan is bejelentették, hogy készül a folytatás, óriási lelkesedés övezte a hírt. A forgatás már elkezdődött, így természetes volt, hogy az NLCafé is be szeretett volna jutni a színfalak mögé, hogy beszámoljunk az eseményekről, csakhogy falakba ütköztünk. A produkciótól jelezték, hogy ezúttal ez az opció nem áll rendelkezésre, ám az alkotók örömmel adnak interjút azzal a feltétellel, hogy a sztoriról és arról, hogy az új színészek milyen karaktereket játszanak benne, nem beszélhetnek…

A rendező, aki épp nem rendezhet

Amikor a Herendi Gábor rendezővel való találkozómat szervezem, kissé elcsodálkozom, hogy a produkciós cég, a Skyfilm irodájába invitál. Neki nem épp egy hatalmas stábot kellene irányítania valahol Budapesten? A válasz az, hogy nagyon is, csakhogy a magyar film- és sorozatgyártás annyira felpörgött idén, hogy képtelenség úgy szervezni a színészeket, hogy hosszabb szünetek beiktatása nélkül, egyfolytában forgathassanak. “Most forog a Csak színház és más semmi, az Aranyélet és Az én kis falum következő évada is, a színészeknek pedig opciós szerződésük van a sorozatos munkákra, szóval a filmforgatások csak akkor jöhetnek, amikor a sorozatokban épp szabadjuk van. Elképesztően szoros a beosztásunk emiatt. Van, hogy egy színészünk beesik délelőtt tizenegyre, és tudjuk, hogy csak délután egyig ér rá, és ez alatt kell minél több kameraszögből felvennünk a jeleneteit.” Őt is zavarja, hogy nem forgathat, hiszen nagyon rossz érzés, ha egy rendező kiesik a lendületből, de ez legalább egy újfajta kihívás, amivel még nem találkozott korábban.

A titokkampány

Pindroch Csaba – aki már háromgyerekes apuka – szerint a forgatást akkora titok övezi, hogy nemcsak a sztoriról nem beszélhet semmit, hanem még arra is megkérték, hogy egyetlen fotót se rakjon ki róla a közösségi oldalára. Eleinte persze csodálkozott, de bízik Herendiben, akinek producerként alapos oka van erre a döntésre. Oroszlán Szonja ehhez annyit tesz hozzá, hogy a vicceket sem a poén lelövésével kezdjük, szóval egyértelműen van értelme titkolózni, még ha a magyar filmgyártásban a titokkampánynak nincs is nagy hagyománya.

Azért nem vagyunk teljes homályban tartva. A Valami Amerika 3 első hivatalos sajtóközleményéből annyi már kiderült, hogy a történet egy sok-sok milliót érő bélyeg körül forog, amelyet két rivális gengszterbanda, Baláék és Toniék akarnak megszerezni, és a hajszába a szokásos bajkeverő, Alex viszi bele a srácokat. Amikor Herendi Gábortól ennél többet szeretnék megtudni, rögtön falakba ütközöm, de annyit azért elárul, hogy ez az epizód lesz a legkrimisebb az eddigiek közül, egy nyomozással tarkított történet. “Az eddigi részekben nem voltak akciójelenetek, most mégis lesznek. A harmadik részben kitágítottuk a határokat, így a műfaja sima vígjáték helyett akcióvígjáték lesz.”

A film sztárjai és az új arcok

Az igaz történeten alapuló Kincsem készítése során Herendi megedződött az akciójelenetek forgatásában, így nem is ezektől tart igazán, hanem attól, hogy túl sok színésze van. “Gondolkodtunk azon, kit hagyhatnánk ki, de rájöttünk, hogy mindenki annyira szerethető, így végül nem írtunk ki senkit a folytatásból. Ennek azonban az ára az, hogy a harmadik részben az új szereplőkkel (Stohl András, Pokorny Lia, László Zsolt, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Döglégy és Scherer Péter a szerző) együtt elképesztő mennyiségű színészt kell mozgatnom. Figyelnem kell arra, hogy mindenki karakterben maradjon, és ne legyenek elnagyoltak a figurák. Lesz egy olyan jelenetünk, ahol a lányokon kívül ott az összes színész. Annyi pörgő, pingpong dialógus van benne, ahol mindenkinek csak egy-egy mondat jut, hogy rendesen fő a fejem, hogyan vegyem fel. Fontos a jó ritmus, a megfelelő nézési irányok… Egy ilyen jelenetnél borzasztóan el lehet menni a sötét erdőbe.”

A főszereplők elengedhetetlenek a sikeres folytatáshoz, de a második rész készítése idején még tartott attól, hogy talán lesz olyan, aki nem akar részt venni benne, most azonban már sokkal magabiztosabb volt. Pindroch Csaba szerint nem is volt oka aggódni, hiszen az évek során a színészek tényleg összenőttek a karaktereikkel:

Az természetes, hogy a nézők azonosítanak bennünket az általunk játszott karakterekkel, egy ilyen népszerű filmnél ez elkerülhetetlen.

Nyilván hatottak a személyiségünkre, de azóta már mindannyian eljátszottunk számtalan szerepet, a színész nem azonos a karakterével.” Oroszlán Szonjának sem volt oka nemet mondani az ajánlatra, hiszen némi túlzással nem volt olyan napja az elmúlt években, amikor ne kérdezett volna rá valaki a harmadik részre. Őt ez egyáltalán nem idegesítette, sőt. “Ha valami jó, azt az emberek szeretnék újra látni, illetve új részeket látni. Kíváncsiak, mik történtek a karakterekkel. Nagyon szeretem ezt a karaktert, és rengeteg jó emlékem van vele kapcsolatban. Alig vártam, hogy újra »elővehessem« és játszhassak vele! Most is nagyon jól van megírva a szerepem. Tele van lehetőségekkel és nagyon, de nagyon vicces lehet.”

Ezt is tudjuk a Valami Amerika harmadik részéről

  • A film 498 millió forintos állami támogatásból készül, amihez még hozzájön a szponzoroktól kapott összeg.
  • Mivel a második részben a stáblista alatti vicces szponzorszpotokat a nézők és a támogatók is nagyon szerették, ezúttal is ezzel a formával találkozhatunk majd.
  • A második rész táncoktatóját alakító Lucia Brawley nem tér vissza, mert ő időközben felhagyott a színészettel, és Amerikában egy tévéműsor szerkesztőjeként dolgozik.
  • Herendi Gábor szerint az Amerika-imádat annyira alábbhagyott Magyarországon, hogy ha ez a történet ma készülne el, biztosan nem ez lenne a címe.
  • Bár a második rész során öt napot forgattak Amerikában, ezúttal nem térnek vissza.
  • A harmadik részből hiányozni fog Várnaiék törzshelye, az Old Man’s Pub.
  • Pindroch Csaba engedélyt kapott Herendi Gábortól, hogy megcsinálja a Bűnös várost, de azzal a feltétellel, hogy nagyon rossz film legyen, ám Pindroch rájött, hogy könnyebb egy jónak szánt filmet elrontani, mint direkt rossz filmet készíteni, ezért elállt a tervtől – bár csak ideiglenesen, mert a film rengeteg embert érdekelne.
  • A második rész egyik csúcspontja Oroszlán Szonja rúdtánca volt, és a színésznő most sem zárkózik el a hasonló kihívásoktól.

    Most lettem negyven, gondoltam, még egy szexi jelenet belefér az életembe.

    Ennél többet azonban nem árult el nekünk.

A személyes szál

A Valami Amerika Herendi Gábor számára nemcsak egy film, hanem egy nagyon is személyes sztori. Jól ismert történet, hogy Várnai Tamás, a reklámfilmrendezést játékfilmekre cserélni vágyó direktor figurájának magja önmaga volt. Engem most az érdekelt, hogy a harmadik részben mennyi maradt a figurában a rendezőből, Pindroch Csaba azonban rögtön kijavít: nemcsak ő játszotta Herendi Gábort a filmben, hanem Szabó Győző és Hujber Ferenc is. “Várnai Tamás egy olyan fickó, mint Gábor volt akkoriban. Ákos olyan, amilyen Gábor lenni szeretett volna, András pedig olyan, amilyenné nem szeretne válni. Lehet, hogy őt játszottam, de sosem kért arra, hogy utánozzam őt, és külsőleg még csak nem is hasonlítunk. Szerintem mostanra legalább annyi van belőlem Tamásban, mint amennyi Gáborból is.”

 

Ugyan a harmadik rész sztorija már nem lesz – nem is lehet – annyira személyes, mint az elsőé, vannak dolgok, amik így is elengedhetetlen összetevői egy Valami Amerika-filmnek. Mondhatnánk, hogy a nyelvi humor, az érzelmek vagy a humoros szituációk azok, és ez igaz is lenne, de Herendi szerint leginkább a három fiú testvérisége az, ami íróként és rendezőként is megkerülhetetlen számára – a Bon Bon ismert slágere mellett. És ezt nemcsak ő érzi így, hanem Pindroch Csaba is: 

Akármi történik, mi testvérek lettünk ebben a filmben. Ez a forgatás olyan számunkra, mint egy érettségi találkozó,

ahová megérkezik az ember megmutatni, hogy mennyire megváltozott az elmúlt években, de pár perc után azon kapja magát, hogy beleáll ugyanabba a szerepkörbe, amiben a gimiben volt, és nagyon boldog benne.”

Itt a vége?

A rendezők általában akkor készítenek folytatást egy régi sikerfilmjükhöz, amikor bajban van a karrierjük, ám Herendinél egyáltalán nem ez a helyzet: a Kincsem nemrég lépte át a négyszázezres nézőszámot, amivel eddig 2017 legnézettebb mozija az országban. Herendi azért hozzáteszi, hogy amikor belekezdett a Valami Amerika 3-ba, az még bőven a Kincsem bemutatója előtt volt, és a siker egyáltalán nem volt borítékolható.

Egyáltalán nem érzem visszalépésnek, hogy most újra Valami Amerikát forgatok. A vígjáték az egyik legnehezebb műfaj, egyáltalán nem rutinmunka jól megcsinálni. Ezzel is küzdök annyit, mint a Kincsemmel.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2018 egyik biztos mozisikere a Valami Amerika 3, de ettől még Herendi Gábor nem bízza el magát. Ha már a második résszel nem sikerült elrontania a sorozatot, most sem szeretné ezt megtenni. Több esélyt meg úgysem adna neki: “Nagyon bátran ki merem jelenteni, hogy ez lesz az utolsó Valami Amerika-film.”

 

A Valami Amerika 3 forgatása augusztus másodikáig tart. A film premierje jövőre lesz, február tizenötödikén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top